DELA

Fängelse för juldagsmisshandel

Tre års fängelse för grov misshandel. Det blir straffet för den så kallade juldagsmisshandeln. Domen mot mannen, född 1989, kom i dag.
Händelsen inträffade tidigt på morgonen den 25 december 2012 i en bostad i norra Mariehamn. Åtalet rubricerades som dråpförsök alternativt grov misshandel, åklagaren ansåg att minst fyra års fängelse var ett skäligt straff.
Enligt stämningsansökan har det fysiska våldet som utövades mot den gästande mannen varit mycket omfattande.
Skadorna som mannen tillfogades under de knappt två timmar han befann sig i lägenheten var ett djupt sår ända ner till skallbenet vid vänster öra, två djupa sår bredvid det nämnda såret, ett djupt sår i brosket i vänster öra, åtta mindre sticksår på högra sidan av skalpen, ett långt skärsår på vänstra kinden nedanom ögat, ett decimeterlångt skärsår på halsens vänstra sida ovanför nyckelbenet så att halspulsådern har varit synlig, en djup sårskada på högra kinden från mungipan halvvägs mot örat så att en artär varit synlig, flera blåmärken i ansiktet, rispor på bröstkorgen, en djup åtta cm lång sårskada i högra handflatan, ett två cm långt sår på ena pekfingret, två sår på vänster tumme, ett tvärgående sår över akillessenan på vänster häl och sår på insidan av vänstra kinden.
Mannen har kvarstående invaliditet i form av stora ärr i ansiktet, på skalpen och på halsen.
Enligt stämningsansökan hade den åtalade mannen försatt den andra mannen i ett livshotande läge. Om halspulsådern hade skurits av skulle mannen snabbt ha förblött och dött. Han har förlorat mycket blod och sannolikt varit medvetslös under delar av våldshandlingen eftersom han inte hade andra parerskador än såret i höger handflata. Åklagarens bedömning är att den åtalade haft för avsikt att döda den andra mannen eller åtminstone räknat med att risken var stor att mannen skulle dö.
Den åtalade har i förundersökningen medgett att han begått fysiskt våld mot mannen men att detta ska ha skett i nödvärn.
Förutom fängelsestraffet ska den dömde mannen betala drygt 25 000 euro till den misshandlade mannen samt över 5 000 euro i andra ersättningar.
Läs mer i morgondagens Nya Åland.