DELA

En solklar flytt till stan

I går redogjorde Nya Åland för hålen i näringslivets stadsbild, nu kartlägger vi några av nykomlingarna, flyttarna och framtidsplanerna. Och det är inte bara i centrum det händer. Även i utkanterna av centrum etablerar sig nya företag, Solbutiken till exempel.
– Jag tror att de kunder som är intresserade av våra produkter hittar hit, säger butikschef Greger Sundström om nya affären på Ålandsvägen.
Det händer saker både i och runt stadskärnan. Nya Åland har kartlagt några av företagshändelserna.


Torggallerian
Torggallerian kommer inte att vara tom länge till. Två av lokalerna skrivs det snart nya kontrakt på och den tredje är under förhandling. Vilka aktörer som tar över är dock inte officiellt.
– Men hyresgästerna vill förtydliga att de trivs och att det finns optimism, säger Tina Biskop på ägaren Wiklöf Holding.


Sittkoffs
Sittkoffs mediaansvarige var inte anträffbar under gårdagen, så vad som är på gång med de två tomma lokalerna är ännu oklart. Men Dennis Janssons restaurangsatsning framskrider och byggarbetet bakom de blå avspärrningarna är i full gång. Arbetet väntas vara klart till mars månad. Vad det blir för koncept är Jansson hemlighetsfull kring.
– Fokus är att vi kommer förändra det som gästen upplever.


Ålandsvägen
En affär som vill bli kallad Solbutiken, har flyttat in på Ålandsvägen, i gamla Janssons livs.
– Det är ett arbetsnamn som vi inte fått godkänt ännu, säger butikschef Greger Sundström.
På dörren står nu JFS El och energi, ett företag som startade 2005 på Föglö.
– Det är en vidareutveckling av Jerkers Fastighetsservice, säger ägaren Jerker Johansson.
Huvudkontoret är kvar i Föglö, men nu har man alltså utökat verksamheten med en butik i stan. I affären säljs bland annat värmepumpar och solpaneler.
– Vi håller på med elinstallationer i alla dess former, men det börjar finnas en väldigt stor marknad för solenergi.
Hur finner ni läget?
– Allt är ju relativt, men jag tror att de kunder som är intresserade av våra produkter hittar hit, säger Greger Sundström.
Läs om fler företag i papperstidningen!

Heidi Hendersson