DELA

De får gå när åkeri läggs ner

Arbetsgivaren gick miste om ett kontrakt – så chaufförerna Mikael Danielsson och Emil Gustafsson på Skärgårdens Biltransport blir uppsagda och bolaget läggs ner helt och hållet.
Samtidigt nyanställer ett jomalaåkeri tre chaufförer.
Det är resultatet av en budgivning om skärgårdstransporter de närmaste fem åren.
Från årsskiftet är det jomalaföretaget Miro Transport som sköter landskapets varutransporter till skärgården. Kontraktet är värt 465.000 euro och löper på fem år.
Beslutet blev en kalldusch för kumlingeföretagaren Harry Hellberg som drivit Skärgårdens Biltransport sedan 1975. Skillnaden mellan Miro Transports och Skärgårdens Biltransports anbud var 130 euro i månaden.
– Landskapet säger att man skall får ut jobb till skärgården, men det är bara munnens förkunnelse, säger Harry Hellberg.
– Landskapsregeringens linje är helt klar, det ser man också på beslutet om att inte ge pengar till skärgårdsgolf. Det handlar inte om pengar, utan det är ett ställningstagande

Redo förhandla

Hellbergs företag har uteslutande ändrat sig åt varutransporter mellan fasta Åland, skärgårdskommunerna och Åbo för landskapets räkning När de körningarna upphör vid årsskiftet återstår bara att lägga ner företaget som i dag sysselsätter tre personer.
– Vi har redan köpare på våra två bilar. Det är klart att folk är oroliga för hur det skall bli när vi upphör. Jag hoppades att politikerna hade kunnat göra något. Landskapet har nog lagen på sin sida, men det kunde ha skötts smidigare. Kanske man kunde ha bjudit in oss på en förhandlingsrunda.
I sitt anbud skrev Skärgårdens Biltransport att man är redo att förhandla om ersättningsnivån.
Men när ärendet hamnade på trafikminister Runar Karlssons (c) bord kunde han enligt lag bara anta det lägsta budet.
Och i det här fallet var det doldisföretaget Miro Transport som drog det längsta strået.

Nyanställer

Miro Transport grundades i fjol och har hittills främst ägnat sig åt flyttningar och andra lokala transportuppdrag.
Kontraktet med landskapet innebär ett rejält lyft för bolaget, konstaterar Mikael Larsson, som äger Miro tillsammans med Roland Grunér.
Regeringen behandlade i går Miro Transports ansökan om tillstånd för beställningstrafik med två lastbilar med Mariehamn som stationsplats.
– Det blir tre nya arbetsplatser, och vi köper två nya lastbilar, säger Mikael Larsson till Nya Åland.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax