DELA

Bolstaholms pilastrar hamnade på löpsedeln

”Starka känslorna i Antikrundan över okända skatten på Åland”, skrev Expressen på sin Ålandslöpsedel i fredags.
Det handlar om pilastrarna från Bolstaholm.
Anne Lundberg och experterna blir rörda när Antikrundan landar på Åland. Skatten de hittar har en gång tillhört en fattig fiskare – nu är den värd 200 000 kronor.” skriver Expressen.
”Fattig fiskare” är dock ett missförstånd. Fridolf Sundberg, som det handlar om, föddes och växte upp i ett fiskartorp i Geta Olofsnäs, men var själv främst sjöman innan han övertog Bolstaholm. Först arbetade han som dräng 1897-1900 varefter han gick till sjöss och 1905 åkte till USA och jobbade på olika fartyg. 1908 kom han hem för två år innan han återvände till USA ända till 1922.
– Efter en tid, när han skrapat ihop den där förmögenheten, återvände han hem till Åland. Där köpte han och hustrun en stor herrgård från 1600-talet. Den har nu gått i arv till barnbarnet, berättar Anne Lundberg, som själv besökt gården, i Expressen-artikeln.


Kontant!
Denna skribent är sonson till Fridolf och det finns förstås i släkten en hel del historier om farfars Amerika-äventyr.
Det säg att han jobbade mycket hårt, på olika ångbåtar i USA, och förvarade sina besparingar hos en sjömanspräst. Bland kvarlåtenskapen finns både en colt och ett penningbälte, som visar att Fridolf slog vakt om den förmögenhet han med åren arbetat i hop. Både bältet och revolvern finns kvar.
En förmögenhet var det i alla fall i finländsk valuta när han efter återkomsten till hembygden fick 40 mark för en dollar, några år senare hade kursen halverats.
Då var Bolstaholm till salu och Fridolf stegar in till Ålandsbanken som har hand om försäljningen. Han lär ska haft med sig pengarna i en väska av ormskinn, eventuellt krokodilskinn. Även väskan är bevarad.
– Köpa Bolstaholm. Och hur har Sundberg tänkt sig betala det, undrar bankdirektören när han ser den tidigare drängen framför sig.
– Kontant!
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Sundberg