DELA

Bankattack fortsatte efter avbrott

Överbelastningsattackerna mot OP-banken (Andelsbanken) började på nytt på söndagseftermiddagen efter ett kortare avbrott.
OP hann på morgonen meddela att angreppet var över, men på eftermiddagen inleddes en ny offensiv.
På bankens Facebooksida fanns det flera meddelanden från kunder som inte kunnat betala räkningar i nätbanken. Attacken mot OP hade på söndagen pågått i fem dagar.
Enligt Andelsbanken på Ålands vd Johnny Nordqvist var det främst de som försökte använda nättjänsten från utlandet som stötte på problem under söndagen.
– Vi jobbar på det som bäst och försöker uppdatera kunderna via vår Facebook-sida och andra kanaler, säger han till Nya Åland på söndaskvällen.
Finansbranschens centralförbund förutspår att överbelastningsattackerna mot OP och Nordea knappast blir de sista i sitt slag. Experten Mika Linna uppgav att det är enkelt att komma över effektiva nätverktyg för att genomföra attackerna.
Överbelastningsattacker betyder att webbplatser bombarderas med så stora mängder nättrafik att kunderna inte längre kan ta sig fram genom rusningen.
– Det här är sannolikt den största attacken som genomförts mot ett finländskt mål. Ute i världen har liknande fall inträffat men jag har inte hört om några i Finland, sade Linna.
Läs mer i papperstidningen! (FNB, NÅ)