DELA

Åländsk internetsida bäst i stor tävling

En internetportal som skapats och ägs av unga ålänningarna Emil Holmström och Viktor Karlsson, har vunnit första pris i en riksomfattande tävling riktad till UF-företag i skolorna.
Också killarnas logo har kammat hem pris, en silvermedalj, och dessutom har de fått ett hedersomnämnande.
Ett projekt om att överföra ljudvågor via ljus, handel med aktier och fonder, utgivning av egna vykort… 17-åringarna Emil Holmström, från Saltvik, och Viktor Karlsson, Finström, båda studerande vid Ålands lyceum, har ända sedan högstadietiden i Godby aktivt utnyttjat sitt kunnande till att själva vara företagsamma.
– Vi har kört vårt eget race och fått chansen att utvecklas, säger Viktor Karlsson
Nu har killarna byggt upp en reseportal, www.rivieranguiden.se, och med den kammat hem inte bara ett hederspris för bästa affärsidé och en andra plats för bästa logo utan också utmärkelsen att ha den bästa internetsidan bland hundratals andra tävlande.
Tävlingen arrangerades av riksorganisationen Ung företagsamhet. Holmström och Karlsson, som vann i klassen för gymnasier och yrkesskolor, är också de enda av segrarna som representerar ett svenskspråkigt företag.


Svenskspråkig reseguide
Rivieranguiden och portalen kom till i samband med en kurs i företagsamhet som ordnades vid lyceet i samarbete med just Ung företagsamhet i Finland.
– Vi har själva i olika omgångar varit på Rivieran och tycker att där finns så mycket att se samtidigt som det har saknats en svenskspråkig reseguide på internet, säger Emil Holmström.
Med specialintressen som arkitektur och fotografering och goda kunskaper i franska och layout har teamet under hösten byggt upp sin portal men med tanke på priset, förvånande nog utan några djupare kunskaper om hemsidor.
– Nej, vi är autodidakter, det var bara att börja testa, säger Viktor.
Ett test som alltså ledde till ett, nu dokumenterat, ypperligt resultat.


Med vinst
Hemsidan är uppbyggd med programmet Dreamweaver och med flashteknik som bland annat betyder att bilderna på hemsidan hela tiden byts ut så att sidan alltid skall kännas fräsch.
– Vi har byggt upp en sida så som vi själva skulle vilja ha den och samtidigt försöker vi skilja oss från andra, förklarar Emil.
Själva affärsidén bygger på att guida internetbesökaren till den franska Rivieran och erbjuda kontakter till allt en resenär kan behöva från flyg- och hotellerbjudanden till information om evenemang och sevärdheter. De hotell och företag som väljer att gå med betalar en summa för annonsering och marknadsföring, flera har redan anmält sitt intresse.
– Vi går med vinst, konstaterar Emil lugnt.


Nya artiklar
Att företagets mål är att bli bäst i hela Skandinavien på resor till just Rivieran är inte speciellt förvånande då man får ta del av killarnas ambitioner på sikt.
– Rivieranguiden.se är något vi gör vid sidan om, det är bara roligt att jobba med något som vi själva är intresserade av, förklarar de.
Båda siktar på högskolestudier efter studenten – ekonomi och arkitektur är de tänkbara ämnen som nämns.
Just nu, i vår, är det största jobbet att samla ihop alla kontakterna som behövs till hemsidan. Dessutom skriver killarna varje vecka nya informativa artiklar och förkovrar sig parallellt i hur man bäst gör utlandsbetalningar och i olika banksystem.
På frågan om de har hittat någon pärla på Rivieran som de vill rekommendera åt andra ressugna ålänningar kommer svaret blixtsnabbt:
– Den lilla bergsbyn Eze mellan Nice och Monaco som klänger sig som ett örnnäste fast på en brant klippa 500 meter ovanför Medelhavet.
Man skall överhuvudtaget lära sig titta uppåt när man reser där.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax