DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>OROAD Ole Blomqvist vid Östergårds mjölk har inte själv varit i kontakt med Arla Finland angående eventuell mjölkförsäljning, men tycker att situationen är oroande. Arkiv

Arla bekräftar mjölkkontakter

Arla Finland planerar att ge åländska mjölkproducenter möjlighet att sälja direkt till dem, men utan att gå via mejeriet ÅCA.

ÅCA har tidigare varit i kontakt med Arla Finland för att undersöka möjligheten att sälja tillfälliga överskott av mjölk till bolaget. Det har inte lett till något avtal.

Men nu planerar Arla, enligt ett rykte, att vända sig direkt till de åländska mjölkproducenterna för att sammankalla dem till möte. Detta med avsikten att erbjuda direktleveranser till Arla Finland till ett högre avräkningspris.

Arla Finlands presskontakt Outi Fagerlund kan, efter ett samtal till vd Reijo Kiskola, bekräfta att Arla varit i kontakt med åländska mjölkproducenter.

– Under det gångna året har vi blivit kontaktade av både mejeriet och enskilda producenter. Den senaste tiden har vi varit i kontakt med producenter, men initiativet har inte kommit från oss, utan från dem, säger hon.

– Diskussionerna med mjölkproducenterna fortsätter.

Ingen av de mjölkproducenter som Nya Åland kontaktar säger att de fört några diskussioner med Arla.

– Det är lite oroande. ÅCA har gjort en hel del investeringar. Om mjölklitrarna till ÅCA blir färre blir det tyngre att bära de kostnaderna, säger Ole Blomqvist (bilden) på Östergårds mjölk.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!