DELA

September ljus månad för hotellen

Antalet övernattningar på de åländska hotellen var i september 15 720, vilket är en ökning med knappt en procent jämfört med samma månad ifjol. Det visar färska siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).
Övernattningarna från Finland ökade med drygt en procent, medan de från Sverige minskade med tre procent. Den största förändringen var övernattningar beträffande gäster från övriga länder. Den ökade med drygt 27 procent.
Förändringsprocent för övernattningar kan dock bli stor om jämförelseantalet är litet.
Hittills i år har hotellen haft nästan 165 300 övernattningar. Jämfört med samma period 2013 är det en minskning med drygt 8 600 övernattningar eller fem procent.
Enligt John Holmberg, verksamhetschef för Ålands Idrottscenter, så är sportturismen ett ljus i mörkret. I oktober månad gästas anläggningen av 15 simgrupper som tillsammans skapar ungefär 1 400 övernattningar.
– Konceptets nyckel är dels enkelheten, dels skräddarsydd och individuell service kryddat med bra anläggningar. Det ska vara enkelt för grupperna att boka ett paket. Ett mail eller eller samtal och du har som kund mat, boende, träning, kringaktivitet, transfers etc. ordnat, säger Holmberg i ett pressmeddelande. (tv)