DELA

Roger Jansson ställer upp i lagtingsvalet

Frisinnad samverkan lanserar nu flera kandidater inför lagtingsvalet.
En av dem är förra riksdagsmannen Roger Jansson.
Han har sagt det till Nya Åland förut, men nu är det definitivt klart att förra riksdagsmannen ställer upp i höstans lagtingsval.
– Det har funnits smärre tveksamheter eftersom jag har hållit på länge, men partiet har varit väldigt mån om att jag ska kandidera.
Roger Jansson säger att han kan kritiseras för att inte släppa fram yngre förmågor. Han kommer att jobba för att få med unga i politiken, men samtidigt är han trött på den ”åldersrasism” som utvecklats i Norden.
– Jag tycker att den synen börjar bli föråldrad och kanske går vi åter mot att erfarenhet börjar uppskattas.
Har du siktet inställt på någon speciell position?
– Nej. Jag brinner för att arbeta för det åländska samhället och jag tror att jag kan ha nytta av mina år i Helsingfors.
Hägrar lantrådsposten?
– Det kan man inte säga. Det är ett svårt jobb som jag provat på i fyra år och det är inte aktuellt just nu. Men om det aktualiseras så tar jag ställning till det då.
Övriga kandidater som de frisinnade släppte i går är Victoria Sundberg, Clas Öfverström, Nina Lindfors, Anthonio Salminen och Susanne Fagerström.
Partiet ger också en försmak av vad som kommer att prioriteras under valrörelsen. Frisinnad samverkan ska jobba för att det allmänna avdraget fördubblas till 10 procent, vilket syftar till att göra det mer lönsamt att arbeta. Man jobbar också på att ta fram att förslag till en ny självstyrelselag.
En annan mål är införandet av en så kallas barnomsorgspeng, vilken ska ge ökad valfrihet inom barnomsorgen. De frisinnade vill även arbeta för en omsorgspeng som ska leda till ökad valfrihet inom äldreomsorgen.