DELA

Nya båtplatser bara till stadsbor

Nu är det så ont om småbåtsplatser i Mariehamn att nya platser ges ut endast till stadsbor.
– Men de som har båtplats från tidigare får ha den kvar tills de säger upp den eller slutar betala, säger hamnnämndens vice ordförande Hans Karlsson.
De senaste åren har det börjat bli ont om platser och i somras var det enligt Karlsson åtskilliga som sökte båtplats men blev utan.
Det var för tio år sedan som hamnnämnden gick in för att ge ut lediga båtplatser också till andra än stadsbor.
– Då var bara 70 procent av platserna uthyrda. Det var inte bara ålänningar från andra kommuner som fick plats då utan också svenskar.
Nu har efterfrågan ökat igen samtidigt som några platser försvann när kaj 6 byggdes i Västerhamn. Ett annan omständighet är att fritidsbåtarna blir större och kräver mera djup. Hans Karlsson säger att de flesta av stadens platser för stora, djupgående båtar ligger i Österhamn, i anslutning till MSF.
Ett tiotal nya platser kunde staden få vid den östra piren på Nabben, men det kräver muddring och det har visat sig vara svårt. I fjol grävdes det upp massor som skulle föras som täckmaterial till Svinryggens deponi, men där ansåg man att muddermassorna var för våta så de fick läggas tillbaka i sjön. (ht)