DELA

Ladbrokes får nej till vadslagning

Det blev inget speltillstånd för Ladbrokes Oy. Högsta förvaltningsdomstolen kom med sitt beslut i går.
Ladbrokes vill bland annat ordna vadslagning i anslutning till olika evenemang som Eurovisionstävlingen och Oscarutdelningen.
Enligt HFD går det inte att ge tillstånd till Ladbrokes eftersom tillstånd redan har getts till tipsbolaget Veikkaus. Lotterilagen tillåter inte att flera sysslar med samma slag av spel.
Ladbrokes har ansökt om tillstånd hos statsrådet, som redan 2003 avslog anhållan. men då skickade HFD ärendet tillbaka till statsrådet, man ansåg att avslaget inte var tillräckligt bra motiverat. Den här gången höll motiveringarna också i HFD.
De internationella spelbolagen anser att spelmonopolen strider mot EUs direktiv och har bitvis, i enskilda ärenden, fått rätt. Däremot har man inte fått EU att generellt säga nej till spelmonopol.
Samtidigt som internationella spelbolag vill in på den finländska spelmarknaden håller myndigheterna på att samla material för åtal mot bolag som bryter mot den finländska lotterilagen.
Enligt den är det inte bara förbjudet att ordna penningspel för andra än de bolag som har monopol på var sitt område. Man får inte heller göra reklam för spel som finns på nätet.
Medier som har spritt reklam finns med i det åtal som håller på att byggas upp. (ht)