DELA

Vi behöver vardagslyckor

Vardagslycka. Vilket vackert ord.
Det är vardagslycka vi behöver, alla dagar.
Ett vanligt normalt vardagsliv med arbete och rutinsysslor, fullt upp och litet lagom stressigt, men ändå rätt så tillfredsställande. Så plötsligt tränger solen undan molnen och hela ens omgivning lyser. Det är vardagslycka. Man möter en glad medmänska som stannar upp och säger några vänliga ord. Det är vardagslycka. Eller man upptäcker plötsligt att vårförkylningen släppt, att man känner sig riktigt pigg och nyter. Det är också vardagslycka.
Små, små saker i vardagslunken som får en att le, är vardagslycka. Som när jag möter blicken från hjärtegrynet jag har på bild invid skrivbordet på jobbet, kan jag inte låta bli att le. Det är de små vardagslyckorna som gör att vardagen fungerar, att man orkar jobba och känna sig ganska nöjd.
Att hinna byta några ord med sina arbetskamrater mellan varven är viktigt. Arbetsgemenskap är vardagslycka. Att ha ett jobb är också vardagslycka, något som sorgligt nog inte är alla förunnat.
Så är det också med hälsan. Det är inte alla förunnat att få vara frisk. Alla friska mänskor borde förstå att känna glädje och tacksamhet över sin goda hälsa, men så är inte mänskan funtad. Inte förrän hälsan sviktar förstår man – kanske – vad man mist. Men inte alltid, bitterhet och sorg kan förmörka sinnet och då är det svårt att minnas vardagslyckorna.

Himlastormande lycka tror jag är sällsynt. Och kortvarig. Inte heller lika viktig. Är det den stora märkvärdiga lyckan man strävar efter och längtar till märker man aldrig de små vardagslyckorna, och livet blir torftigt. Det är ofta rätt så långt emellan de himlastormande upplevelserna.
I misstag råkade jag se ett dokumentärprogram i teve härom kvällen om den famösa modellen Anna Nicole Smith. Jag stod och strök och kom mig inte för att byta kanal och så blev jag fast. Stackars arma mänska, hon visste ingenting om vardagslycka.
Hon trodde att lycka var skönhet, berömmelse och pengar, pengar, pengar. Hon gick med öppna ögon in i alla fula fällor en mänska kan hitta. Och dog av en överdos på ett hotellrum 39 år gammal och nybliven mamma till en liten babyflicka.
Sedan dess har tre presumtiva pappor och Anna Nicoles mor processat om vårdnaden av flickebarnet. Där finns mycket pengar att hämta nämligen. Anna var ju änka efter en 86-årig mångmiljonär.
Visst är det sorgligt när vi mänskor inte förstår vårt eget bästa. Det kan ju hända vem som helst att man stiger fel ibland och gör sina misstag, men oftast hittar vi tillbaka till det trygga vanliga vardagslivet och de små vardagslyckorna som gör livet värt besväret.

Till sist ett par kloka citat av personer som vet vad vardagslycka är.
– Pengar är ingen garanti för lycka, det är hälsan och mänskorna runt dig som skapar lycka. (Stefan Edberg.)
– På min gravsten ska det stå ”Log och dog”. (Hasse Alfredson).