DELA

Titta inte på eländet

Jag vill inte se den, den där filmen där amerikanska soldater pissar på döda afghaner.
Varenda en av de stora drakarna på nätet erbjuder hjälpsamt möjligheten för oss nyhetskonsumenter att delta i det fortsatta skändandet av dessa kroppar, genom att vi gång på gång får betrakta eländet.
Säkert kommer antalet visningar på Youtube att slå rekord. Säkert blir det många klick och många länkar och tweets.

För mig räcker det mer än nog att jag inte kunde undgå att se stillbilden, och att jag läst rapporteringen. Fyra amerikanska soldater. Döda afghanska människor. Ett helt omänskligt beteende.
Naturligtvis kommer alla tänkbara högt uppsatta människor i USA, från Obama och Clinton och nedåt, att uttala sin avsky. Naturligtvis kommer afghanska myndigheter och ledare i den muslimska världen att vara upprörda och kräva upprättelse.
Naturligtvis kommer de skyldiga att få någon form av straff.

Jag vill inte trivialisera det inträffade. Det är avskyvärt och sjukt och inte på något sätt världens största militärmakt och enda supermakt värdigt.
Men det är krig. Sådant händer dagligen, på alla stridande sidor. Människor förråas, fördummas och blir så rädda att de gör vidriga saker och skrockar åt det.

Kvinnor våldtas regelmässigt. Barn lemlästas och utnyttjas. Kroppar skändas, människor torteras och fängslas.
Ingenting kommer någonsin att göra krigets vardag uthärdlig och civiliserad, eller en militärmakt så disciplinerad att unga män och kvinnor klarar av att inte avhumanisera en fiende de beordras att ta livet av.

Självklart ska man diskutera och följa upp incidenter som denna. Självklart är det viktigt att gå till botten med det. Problemet är att bilderna och filmerna gör mig och oss mediakonsumenter delaktiga i övergreppet på dessa döda människor som vad de än var i livet nu förblir liken som blev påpissade av amerikanska soldater.
Ge mig bilder på gulliga kattungar och knubbiga småbarn, och skriv texten om övergreppen i naken sakprosa.

Gör mig inte till en voyeuristisk medverkande, en sensationssökare, en som snart kräver ännu grövre övergrepp för att trigga sin moraliska indignation.
Kort sagt. Jag vill inte se det här, och jag tycker ingen annan ska göra det heller.

Nina Fellman