DELA

Sprid lite glädje, ge lite mer beröm

I dagens sociala mediesamhälle berömmer vi varandra oftare än någonsin. Vi lajkar våra kompisars nya profilbilder, vi gillar varandras fint komponerade matbilder på instagram och vi retweetar såväl vänners som främlingars 142 tecken långa fyndigheter på twitter.
Samtidigt är vi urusla på att berömma varandra när vi står öga mot öga.
På sin höjd berömmer vi andra för utseendet.
”Oj vad fin din nya frisyr är” eller ”Åh vilken snygg klänning du har” är av någon anledning mycket lättare att säga än ”Jag tycker du är modig” eller ”Jag tycker att du är klok”.

Den här veckan har jag gått en kurs i ledarskap på Ålands näringsliv. Där fick vi lära oss mer om feedback och om att ge beröm och återkoppling till våra medmänniskor. Vi funderade på vilka goda egenskaper vi tyckte att de andra på kursen hade, sedan tittade vi dem i ögonen och så berättade vi varför vi tyckte att just de var bra.
Det låter busenkelt men är ganska svårt. Man känner sig faktiskt lite fånig när man ska ge beröm rakt ut, antagligen för att man är så ovan.

Att ta emot berömmet är också en konst. Det är inte så lätt att suga i sig de snälla orden, begrunda dem och faktiskt ta dem till sig. Ibland är det lättare att slå dem ifrån sig, att tänka ”nej men så där bra är väl inte jag” eller kanske till och med vara så cynisk att man tänker ”vad är det den här personen försöker uppnå med det här smöriga sättet?”.
Ett tips är att lyssna på berömmet under tystnad, begrunda det en stund och sen säga tack.

Själv blev jag jätteglad av alla snälla ord som de andra kursdeltagarna sade om mig. Det var häftigt att de var så träffsäkra och att de efter bara två dagar tillsammans hittade så många egenskaper de ville berömma.
Alla borde få bli så glada och upplyfta. Därför föreslår jag följande:
Nästa gång ni kommer till jobbet/släktmiddagen/skolan/fotbollsträningen/annat valfritt sammanhang – berätta för människorna där åtminstone en positiv egenskap de har som ni uppskattar. Gör det öga mot öga, eller om ni inte vågar, ge dem en handskriven lapp. De är viktigt att de förstår berömmet, så förklara vad ni menar om det behövs.

Jag lovar att det känns bra när ni väl har sagt det och ni märker hur glada de andra blir.
Har ni riktig tur kanske ni till och med får någon uppskattande kommentar tillbaka!

Malin Lundberg