DELA

Smarta läsare

Vårt nya system för att kolla läsarkommentarer på nätet har lett till att jag läser fler kommentarer än tidigare. Litet extra intresserad var jag naturligtvis efter ledaren om vårfågeljakten.
Jodå, visst var det någon som tyckte till. Jag blev litet road, men också lätt förskräckt och ledsen.
Att någon tvärvigg påstår att jag vill ha kött från misshandlade djur, inhandlat på Lidl av alla ställen, bryr jag mig inte om. Brist på argument kan leda till den sortens tokigheter.
Men när Ann-Mari uppfattar det jag säger som att jag vill tysta henne, inte vill höra hennes åsikter, då blir det så galet. Då har jag gjort ett dåligt jobb.

Vi som har betalt för att skriva och argumentera glömmer kanske ibland att andra inte är lika luttrade som vi själva i att få på pälsen när vi för fram åsikter som inte uppskattas i alla läger. Men avsikten med debatt är aldrig någonsin att tysta dem som tycker annorlunda. Avsikten är just precis att argumentera, att få en fråga belyst från olika sidor. Ingen av oss sitter inne med den absoluta sanningen.
Visst händer det – mer sällan i spalterna än hemma vid middagsbordet – att jag är övertygad om att jag har rätt. Att 2 2 inte kan bli annat än fyra. Och framförallt då är det bra att få höra varför det kanske ändå inte är så. Utgångspunkten, tvåan, kanske inte är en tvåa utan 1,97.

Och förlåt nu om jag skryter, men vi har väldigt smarta läsare. En flitig messare, eller kanske är det flera, brukar leka med ord: Kan en torsk närma sej? Det finns ju trubadur, varför inte trubamoll? Röda korsgården behöver första hjälpen. Osv.
Och för några dagar sedan, innan kölden hade tappat greppet (och kanske hittat det igen) befarade någon att om vi får en sådan här vinter till så kommer jord- och värmepumparna att förbjudas. För det är naturligtvis de som far iväg med värmen.
För att inte tala om alla luftvärmepumpar, tänkte jag. de tar ju bokstavligt talat värmen ur uteluften.
Varför har ingen myndighet insett att det är en fullständigt ohållbar utveckling att tillåta alla dessa pumpar, som fungerar som kylskåp. Rent konkret, alltså.

En sak till vad gäller jakten som jag inledde med. Jag har också tillrett fågel; skrake, ejder, alfågel. Anvisningar fick jag av en dam från Sottunga och en från Föglö, som båda visste exakt hur man gör. Och visst smakade det bra.
Men jag tycker fortfarande att det absolut godaste man kan bli serverad är stekt järpe med gräddsås och svartavinbärsgelé. Det var fest när min pappa kom hem från jakten med järpe. Senare fick jag smak för hare.
Numera blir det litet rådjur då och då om lyckan är god. Men mest åländskt lamm. Inte från Lidl!