DELA

Prick 50 över kanalen

Inga Heller har börjat sporta med en sak. Att köra prick. Det ska vara prick 50 över Lemströms kanal, det ska vara 50 hela långa vägen genom Godby och det är och förblir 50 prick hela lååånga vägen förbi Sjökvarteret och det ska vara 50 mellan de tre karusellerna på väg norrut från stan.
Suck och stön känns från bilisterna bakom. Bry sig?
Tidigare blåste hon bara på. Flåt flåt, flåt, Farbror Blå. Det blåstes väl på sådär i 110 på Eckerövägen och så lättade hon en smula på gasen genom Gottby och Kattby. Gick ner till 80 – 90 sådär. Sen fullt ös igen.
Om hon ens såg hastighetsskyltarna. (Hoppsan, är det 70? Gobbin hade förstås åsikter. Det har han jämt.)
Om hon tog skyltarna på allvar. Rött och gult – liknar mest juldekorationer…

Det är farthållare man ska ha, en liten liten spak på ratten som först trycks in och sedan – när man håller exakt 50 då – trycks in igen.
Gobbin undervisade Inga Heller en dag. Då var det fem före skilsmässa. Igen.
(När andra sansade par för diskussioner om företeelser de har olika syn på, är Gobbin och Inga Heller alltid fem före. Så är det bara.)
– Är du 800 år gammal! Gobbigt! Lägg ner nu! Du måste ju följa trafikrytmen ju! Orka!
Detta är uttryck som hon skäms för i dag. Nu sveper hon lugnt och förnämt över Lemströms kanal i prick 50. Inte en siffra högre. Det vet hon bestämt för på utfarten från stan österut kan man testa bilens hastighetsmätare.

Farten hålls alltså med hjälp av farthållare. Det sparar bensin. Och så kan man ha bengymnastik under tiden man kör. Men sätt för all del inte benen i kors. Det kan sluta illa.
Alltså, ut på stora vägen. Snabbt upp i tillåtna hastighet. I med farthållaren på 90. Ligg där och vifta med tårna. När en 70-skylt närmar sig. Frikoppla och rulla på tills hastigheten blir exakt 70. Kommer en 50-skylt är det bara att långsamt glida ner till rätt fart igen. Och snabbt som blixten upp igen.
Bilister bakom verkar vara förvånade. En som håller prick är ovanligt. Och sedan snabbt gasar upp igen.
– Ha, trodde ni jag var 800 år va, fräser Inga glatt åt sina medtrafikanter och njuter högst tillfälligt av fartens tjusning. Här är en som inte är ett dugg gobbiger av sig!

För övrigt anser Inga Heller att man mycket väl kan cykla på vänster sida av vägen, alltså på de vägar där cykelbana saknas. Då ser man ju mötande trafik och kan hålla in mot vägkanten ordentligt.
Man ser bil nummer två som kommer tyst bakom när cyklisten ligger på höger sida. Det är bilen som man aldrig ser om man inte har backspegel på cykeln. Det är bilen som kan köra på en.
Alltså. Bli käringen mot strömmen; håll hastigheten. Och håll cykeln till vänster.

Kiki Alberius-Forsman