DELA

Pengarna i sjön

Ursäkta mig. Verkligen.
Men jag kan omöjligt gå igång på ubåtsjakten i Stockholms skärgård. Jag har varit för länge i branschen för att, som de unga och hungriga reportrarna, tycka att det är världssensation ungefär lika stor som när Higgs partikel, som gäckat vetenskapen i fyra decennier, för ett par år sedan upptäcktes i partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz.
Det gick alltså att hitta Higgs partikel, men det är stört omöjligt att få upp en rysk ubåt som tros ha parkerat invid Runmarö.
Hade någon frågat mig i fredags om jag tror att man någonsin får fatt på den förmodade ubåten så hade jag sagt tvärt nej. Det gick inte på 80-talet när svenska flottan var rustad till tänderna för att få upp främmande undervattensfarkoster från havsbottnen trots massiva insatser, och det går ännu mindre nu när – sägs det – den militära kapaciteten är bara en femtedel av vad den var då.

De pågående militära operationer som blev följden av den suddiga bilden av något som stack upp ur vattnet och mystiska krypterade meddelanden som någon sades ha uppfattat har alltså kostat skattebetalarna massor och åter massor med pengar helt i onödan.
Folk har sett ubåtar i snart sagt varje vik. Palmespanarna har vaknat till liv och konspirationsteorierna avlöser varandra. Det av Dagens Nyheter inhyrda pensionerade fartyget blev i Expressens värld ett tungt beväpnat militärfartyg som var på väg ut till fyndplatsen.

Nästan
inga journalister har ställt kritiska frågor till militären som beredvilligt berättat om kränkningar och främmande makts intrång. Nästan alla har förförts av det medialt kittlande i att något stort för en gångs skull håller på att hända.
Nästan alla är så unga att de inte minns de fruktlösa ubåtsjakterna för 20 och 30 år sedan. Ingen är beredd att lyssna när man säger att en, säger bara en, rysk ubåt har lokaliserats i den svenska skärgården i modern tid och det var när den hade gått på grund och stod där fullt synlig för alla.
Då behövdes inga militära insatser. Då räckte det med en bogserbåt.
Är det en slump att det snart är dags att sy ihop den svenska statsbudgeten och att militären som vanligt har ett enormt behov av mera resurser och att försvarsmakten lanserar en stor rekryteringskampanj?

I måndags lades ett klipp ut på Expressens webb om tidningens ubåtsspaning från helikopter. Samma dag, berättar Dagens Media, lanserade försvarsmakten sin kampanj i en annons kopplad till klippet. Kampanjen går också i teve, radio och digitalt och snart också på bio och utomhus.
Totalt har försvarsmakten gjort tre reklamfilmer som tagits fram av en reklambyrå i Stockholm. Knappast har den åstadkommits över en natt, eller ens över en helg.
Här kan man kanske tala om konspirationsteorier och planterade nyheter. Men då ska man vara gammal och luttrad.

Annika Orre