DELA

Jaga ubåt med Tinder?

I fredags satte ett mystiskt objekt i Kanholmsfjärden igång en militäroperation som heter duga.
En privatperson såg något i vattnet och Sveriges försvarsmakt skickar ut ett gäng soldater, helikoptrar och båtar.
Försvarets radioanstalt (FRA) synar området och Svenska Dagbladets (SvD) journalist Mikael Holmström rapporterar om ryska nödsamtal och ett misstänksamt stillastående handelsfartyg utanför Stockholms skärgård. Vi talar högteknologiska känselspröt i klass med Star Wars, för att parafrasera SvD
Men värst vad det tar länge att hitta en kanske-rysk kanske-ubåt.

Svenska militärväsendet borde satsa på Tinder. Hade miniubåten (eller vad det nu är) som ligger i botten på Kanholmsfjärden sökt lite kärlek via appen Tinder hade den svenska militäroperationen varit slut nu.
Tinder är en dejting-app med rötterna i regnbågsappen Grindr från 2009. Grindr exploderade efter att världens nallebjörn Stephen Fry visade upp app:en i Top Gear.
– Han är nio mil härifrån. Vi kan ta min Mersa och vara där på nolltid, sade Fry.
Tinder är bredare och därav mer imponerande. Den riktar sig till alla cis-individer på jorden utan att ta hänsyn till sexuella läggningar.

Fixa en Tinder-profil, välj vilket kön du jagar, ställ in avståndet (max 160 kilometer) och sedan är det bara att svepa sig igenom befolkningen.
Gillar du personen sveper du till höger, faller hen inte i smaken är det bara att svepa till vänster. Om du faller för någon och denna faller för dig får båda ett meddelande, annars händer inget.
Ingen vet någonsin om man fått nobben. Allt du får veta är om någon fattat tycke för dig.
Jag har tittat på medan människor sitter och fipplar sin väg fram till en dejt utan någon skam i kroppen. En bekant till mig sade att Tinder är det perfekta redskapet för människor med tidsbrist som vet vad de vill ha. Hon höll fram smartphonen och visade: svisch svisch svisch så hade hon fyra dejter inplanerade.
Det finns ingen tröskel alls. Helt briljant.

I dagsläget finns det till och med etikett-regler för Tinder: sätt inte ut gymbilder, eller bilder på dina barn, använd smilisar (källa: studentnation i Lund).
Jag har förstås ingen nytta av det här. Min kompis informerar mig att många använder sig av Tinder för att vänsterprassla, men det är inte min grej.
Men Tinder är spännande ändå eftersom den säger något om världen vi lever i. Tinder är dagens pragmatiska effektivitets-tänk på lustgas. Det är en knusselfri resultatbaserad lösning i kvadrat.
Skippa den militära operationen. Kalla hem hemvärnet. Allt du behöver är en app.

Adrian Grönqvist