DELA

Inga Hellers tankesmedja

En tankesmedja! Det borde man ha, tycker Inga Heller, när hon hör på radion om tankesmedjor på Åland och annorstädes. Till och med i Finström finns en tankesmedja, men där heter det något så vackert som kristallgrupp.
I en tankesmedja ska man tänka ut saker mot betalning. Man ska se in i framtiden. Och vara påhittig. Och kungöra vad som är påhittat i konstiga ord.
Nu har Inga Heller och gobbin därhemma startat en alldeles egen tankesmedja. De tänker ut hur allt borde va´ – utan konstiga ord.

Den första uttänka idén gäller sjöfarten och de katastrofer som inträffar när det är isigt, exempelvis att två fartygsskrov snuddar varandra vilket orsakar svarta rubriker i kvällspressen och allmän Estonia-ångest i halva konungariket Sverige – till allmän förnöjelse bland ålänningar som tycker ”att de är nog bra pallriga de där”
Vore hon presstalesman på ett rederi där två fartyg har nuddat varandra, ja då vet Inga Heller precis hur hon skulle gå till väga.
Hon skulle få folk att fokusera på hjältarna i stället på vad som skulle kunna ha skett om det gått riktigt illa. Så som de gör på flygbolagen. Vem minns inte den danske piloten som körde planet över grantopparna i Gottröra? Det var en strålande lycklig händelse, nära katastrofen , men med ett lyckligt slut.

På samma sätt kunde våra rederier lyfta fram styrmannen som drog i bromsen i rätt sekund och befälhavaren som tog rätt beslut om kursomläggning. Vi vill veta hur den verkliga katastrofen undveks. Och se hjältarna!
Vid andra tillfällen borde andra havets hjältar lyftas fram; Vaktmannen som ser fyllisarna på däck och inser att de måste därifrån innan de slocknar och fryser ihjäl eller städerskan som torkar spyor.
– Men det vill vi inte läsa om, påpekar gobbin.
– Så rätt, kära du, säger Inga Heller. Men du kanske förstår principen. Det är hjältar man ska lyftas fram – då glömmer folk att ängslas över olyckan.
– Så rätt, kära du, svarar gobbin.

En annan gång tar denna tankesmedja upp det faktum att Mariehamns bibliotekets sökmotor ger 101 träffar när man söker på ordet ”avslappning”. Både böcker och band föreslås. Allt är utlånat. Nästan. Hälften av utlånen är försenade. Nå, nästan.
– Så lustigt, konstaterar Inga Heller. Här har folk blivit så avspända att de glömmer tid och rum och att lämna tillbaka sina lån.
– Det är alltså läge för att hitta på anti-avspänningslitteratur, kommer gobbin på då.
Ett projekt för en tankesmedja. Det är dags att sätta fart på alla slöfockar som är så avspända att det gränsar till medvetslöshet.
Hur skulle en sådan bok skrivas?
Och hur låter ett band av typen; Sätt-sprätt-på-dig-mänska-det-är-ju-snart-vår-vettja?