DELA

Glad pingst hela året om

Nyligen sökte Inga Heller en dam som skulle fylla 70 år. Vi kan kalla henne Lisa Karlsson – för det hette hon nu egentligen inte alls.
Lisa Karlsson ville ha en notis i Nyan om sin födelsedag. Hon ringer Nyan, men Inga Heller själv råkar vara ute på jobb. En kollega tar emot och skriver upp Lisa Karlssons telefonnummer. Vi kan säga att det var 12345 – för det var det ju absolut inte.

Väl på plats på redaktionen slår Inga Heller numret på lappen och utbrister glatt till den svarande kvinnan:
– Du ska fylla 70 år! Roligt, gratulerar, nu ska vi skriva om dig!
– Nej tack, lyder svaret. Så är det inte alls. Jag heter Amalia Andersson – det gjorde hon ju egentligen inte – och jag ska inte alls fylla 70. Jag blir bara 64 i sommar …
Stor förvirring.
– Men jag känner Lisa Karlsson, hon ska fylla 70. Hon har en femma som näst sista siffra i telefonnumret.
– Alltså du känner henne? Och kan hennes telefonnummer utantill?
– Jo, faktiskt.
– Otroligt! Det är sällan man ringer fel och får upplysningar om rätt nummer på samma gång. Åland är bra litet. Men gratulerar när du väl själv fyller då!
– Detsamma, säger Amalia Andersson, hälsa Lisa Karlsson.

Hela året om får Inga Heller som familjereporter lyckönskningar på sin födelsedag, fast hon inte alls fyller år. Det är jubilarer som i hastigheter önskar ”detsamma” när hon tillönskat dem en trevlig födelsedag.
August Strindberg skrev en gång på ett postkort ”Glad pingst hela året om”.
Det är ju som att fylla år hela året om. Varje år.

När nyårskrönikan sammanställdes fick Inga Heller ytterligare ett problem med ett namn. På en bild från sommaren satt fyra damer på rad med kaffekoppen i högsta hugg. En rolig bild! Men det fanns ett problem.
Tre damer presenteras med för och efternamn, typ Lisa Andersson, – för det var det inte alls.

Dam nummer fyra omnämns bara med förnamn, typ Amalia – vilket det naturligtvis INTE var. En del intervjuoffer envisas med att tycka att det bara räcker med förnamnet.
Det gör det inte.
Men här var det en ung sommarvikarie som var på jobb och tyckte att damen skulle få som hon ville och bara stå med förnamnet.
Det tycker inte Inga Heller.
Vad göra? Saken är självklar för den som arbetat några år på lokaltidning.
Man ringer damen närmast bredvid på bilden och frågar
– Minns du möjligen vem som satt till vänster om dig i somras när Nyans fotograf tog den där bilden av er när ni drack kaffe?
– Jodå. Självklart. Det var Amalia Karlsson – som det ju egentligen inte alls var …

Kiki Alberius-Forsman