DELA

Finnar skrattar åt ålänning

En rödhårig kvinna rusar in på scenen med en liten hund under armen. Hon är iklädd en orange piké-tröja och en tröja över axlarna som är prydligt knuten över brösten. Där tar prydligheten slut.
Hon har ett par gröna byxor som är så högt uppdragna i midjan att det inte finns något som helst tvivel om att det är en kvinna.
Kvinnan presenterar sig som 38-åriga Tove Hansson från Åland. Hon är hunduppfödare och tränar agility. Eftersom Tove har svenska som modersmål blir det många felsägningar som anspelar på sex. Det hela spårar ut ganska snabbt i något som inte är allt för långt från en strypsexorgie.
Sammanlagt tar Toves framträdande fem minuter. Hennes show är en del i det finländska tv-programmet Kingi som sänds kl. 21 på lördagar på MTV3.

Tove finns alltså inte på riktigt. Programmet är en parodi på talangjaktsprogram med en handfull karaktärer som tävlar motvarandra. I äkta talangjaktsanda sitter också tre domare och dömer de olika karaktärerna. Efter det uppmanas tittarna att rösta på sina favoritkaraktärer.
Inte ens att världens största skämskudde kunde rädda mig. Kanske det sämsta jag någonsin sett. Nästan alla figurerna bygger på på rasism och sexism så det är inte bara ålänningar som berörs.

Döm om min förvåning då jag några dagar senare får se listan på veckans populäraste tv-program. Gissa vilket program som toppade listan? 1,1 miljon tittare tyckte att programmet var så bra att de stannade kvar på kanalen i mer än tre minuter i sträck.
Jag tittade igenom klippet på nytt. Jag försökte ge det en ärlig chans. Men det blev inte roligare. Skådespelare lyckas inte ens nå minimimålet och härma en ålänning som talar finska. Frågan är om skådespelaren ens klarar av att imitera en finlandssvensk.
Först funderade jag på att skriva en nyhet om hur ålänningar kränks på bästa sändningstid i Finland. Men jag lät bli. Ingen skulle ens fatta att det är en ålänning om det inte upprepades varje minut. Så dålig är parodin.

Humor är svårt. Det blir sällan roligare om man försöker blanda in rasism och sex, om du frågar mig.
Frågar du drygt en miljon finländare är det tydligen värt att bänka sig framför tv:n för att få uppleva det på lördag kväll.
Lätt att tänka att finländarna inte riktigt hänger med sin tid. Men tänk en gång till. Stryplekar och sexskämt och låter det bekant?
Just det. Julfesten på Övernäs skola.
Den gemensamma nämnaren mellan sketcherna är att man inte ser maktstrukturerna. Man inser inte att man befäster sunkiga fördomar genom att fortsätta odla skämten.
Så, vad skrattar du åt och varför skrattar du?

Annica Lindström