DELA

En underbar vanlig dag

I filmen ”You got mail” säger huvudpersonen:
– Jag lever ett litet liv. Litet, men värdefullt.
Dessa januaridagar har jag mer än någonsin påmints om de orden. Jag lever ett litet, men icke desto mindre värdefullt, liv.

För det händer ju ingenting. I dag är det till exempel väldigt mycket onsdag i januari. En vanlig sketen onsdag där mirakel knappast kommer att utföras. Inget är direkt fantastiskt, men inget heller uselt. I morgon är det torsdag, mer spännande än så blir det inte.
Eftersom allt är så litet, och i grund och botten obetydligt, förskjuts perspektiven. Då vardagen pågår blir små saker betydelsefulla.

I fredags till exempel, fördubblade jag antalet kuddar i sängen. Kuddarna är numera fyra istället för två. Det förändrade hela sovsituationen. Upplägget när vi nu går till sängs ger betydligt mer hotellkänsla än tidigare.
I kväll ska jag vika tvätt, fyra korgar. Det ser jag fram emot. Jag tror jag ska lyssna på min favoritmusik under tiden, och kanske hjälper femåringen till.
Dessutom hittade jag julens sista köttbullar i frysen. De blev ovanligt goda, men anjovisspad i smeten, och dem ska jag äta till middag.

År 1975 skrev Agnetha Fältskog sången ”Tack för en underbar, vanlig dag.” Texten tackar Gud för små saker i vardagen, som att lunchkön var kort, de nya skorna och kupongerna på billigare kaffe i närbutiken. Det bästa med sången är frånvaron av ironi.
Texten skulle kunna ironisera över vardagshändelserna, som är så små att de knappt kan tas på allvar. Extrapris på kaffe, är det något att jubla över?
Istället för att ironisera uppgraderar Fältskog vardagen och jag känner igen mig.

Vad händer i dag?
Ingenting och allt. Ett helt litet liv ska pågå, med tvättvikning och köttbullar till middag, kvällskaffe framför brasan och de sista avsnitten av senaste säsongen av Grey’s Anatomy, ett nästan glömt Asterix-album innan sängdags, fyra kuddar istället för två och kanske storm utanför fönstret.

I morgon ska jag stiga upp. Jag ska koka kaffe och vara glad över att jag kvällen innan förladdade kaffekokaren. Jag ska duscha med den där duschkrämen som doftar hallon.
Golvet ska vara lite dragigt och barnen ska vara lite svårväckta. Tandkrämen ska smaka mint och lunchlådan med gårdagens rester ska stå i kylskåpet.
I den bästa av världar innehåller inte heller morgondagen överraskningar. I den bästa av världar fortsätter mitt lilla, men värdefulla liv.
Det räcker så. Jag behöver inte mer.

Karin Erlandsson