DELA

En helt vanlig arbetsdag

Jobbet på en tidning är väldigt varierande. Det kan låta som en kliché när man säger att den ena dagen aldrig är den andra lik men det är faktiskt det bästa sättet att beskriva det på. Speciellt som allmänreporter hamnar man på uppdrag som handlar om allt mellan himmel och jord.

Dagen kan börja med ett reportage om äppelodlingar i Geta och sluta med att man intervjuar en riksdagsledamot, lantråd eller kanske en president. Det är tvära kast från häktningar och rättegångar till reportage om kattungar. Minigrisar till finanskriser. Kommunutredningar som varvas med intervjuer med företagsledare.

Presskonferens om nya framträdanden kläms in mellan konstutställningar och musikuppträdanden. Våldtäkter på kryssningsfärjor, storm och inbrott i hus.

Det räcker med en snabb titt på arbetslistan för att konstatera att vårt jobb innehåller mångfald av varierande slag. Sen ska man vara lite kreativ också och hitta på något att skriva spalt om.

Ibland händer det relativt lite också. ”Det har varit en lugn natt” kan polisen skriva i sitt pressmeddelande.

Det bästa är variationen och det sämsta är att man borde behärska så himla många olika områden. Politik, ekonomi, juridik, hästar, kultur, fotboll, konst, bilar, och namn.

Man måste komma ihåg väldigt många olika namn. Både på personer och platser och händelser. Och sen att stava rätt. Det händer att man skriver fel, tyvärr. Innan jag började jobba som journalist kunde jag inte förstå hur journalister inte kunde lyckas stava rätt eller få rätt namn på rätt person. Men nu vet jag bättre. Vi gör så klart alltid vårt yttersta men ibland är det svårt att hålla reda på om det var ett H i Sarah eller Carlsson med C eller K med ett eller två S. Jag heter själv Grahn med H och vet att det brukar vara svårt för andra ibland att få rätt.

Variationen är det som gör det här jobbet så roligt också. Man vet aldrig vad som kommer att hända när man kliver in på redaktionen på morgonen.

Förra veckan hade jag två väldigt intressanta dagar. På tisdagen var jag till en gynekolog med Johan Orre och på torsdagen till tandläkaren med Stefan Öhberg. De var alltså med och tog bilder. Inte på mig då utan på läkarna som jag intervjuade. Så kan en helt vanlig arbetsdag se ut.

Frågan är nu vilken läkare jag ska besöka tillsammans med fotograf Jonas Edsvik, mammografi kanske?