DELA

Att räkna pingviner

Visste du att det finns 17 olika pingvintyper i världen? Det visste inte jag. Men det upplyste internet mig vänligt om i går då det var internationella ”Penguin awareness day”.
Klickade vidare mig till en pedagogisk bild där världens fluffiga, tecknade pingviner radade upp sig. Lite smårunda och med förnöjd uppsyn fick jag bekanta mig med bland annat ”Humboldt”, ”Emperor”, ”Little Blue” och den alldeles ljuvliga ”Macaroni”.
Nu har ju aldrig faktiskt sett en pingvin på riktigt. (Var helt övertygad om det en gång och slängde mig vildsint ut över en liten Tasmansk klippbrant och studsade över runda stenar i hopp om att få ta bild av två figurerna på stranden – som visade sig vara två feta, svartvita fåglar av en klart lägre gullighetsgrad.)

Pingvinernas liv är dock inte så förnöjsamt som det ser ut på de ritade bilderna. Över hälften av världens pingvinarter är i dag sårbara eller utrotningshotade på grund av klimatförändringar, fiske, sjukdomar och föroreningar. Och de är inte ensamma.
I höstas rapporterade WWF att antalet vilda djur halverats de senaste 40 åren. ”Om hälften av djuren på London zoo skulle dö nästa vecka skulle det vara förstasidesnyheter”, sade vetenskapsprofessorn Ken Norris till The Guardian.
”Vi har förlorat hälften av djurpopulationen och eftersom vi vet att det är drivet av mänsklig konsumtion, så är det ett tydligt tecken på att vi måste agera nu”, säger Mike Barratt på WWF.

Hur agera nu?, kan man fråga sig. På ett abstrakt plan genom att leva miljövänligt och försöka lämna så få bestående fotavtryck som möjligt på denna jord – förstås. Men på ett mer konkret plan så kan man räkna pingviner.
På hemsidan Penguin Watch kan man hjälpa till med att kartlägga antalet pingviner på Antarktis genom att räkna hur många pingviner som syns på bild; både vuxna, bebispingviner och ägg. Förvånansvärt underhållande kan jag berätta. Och så är de ju så söta!

Genom att studera pingvinerna kan forskarna se större mönster i ekosystemet i Antarktis. Bilderna kommer från 50 kameror som finns utplacerade runt omkring Antarktis för att dokumentera pingvinernas liv och varje kamera fotar mellan åtta och 96 bilder per dag. På grund av det stora antalet bilder ber forskarna alltså hjälp av allmänheten att räkna pingvinerna på en användarvänlig sajt med enkla och uppmuntrande anvisningar.
Känns absolut som att jag gjort dagens goda pingvin-gärning när jag efter ett tiotal markerade bilder belönas med rutan: ”Thank you for your hard work!”

Heidi Hendersson