DELA

Åland missar var tionde struva

Kanske någon noterade att Nyan mätte hur lång en struva var inför valborgsmässoafton. Från tillförlitligt håll har jag hört att struvorna i riket är 340 centimeter långa.
När jag hörde Nyan-Tanjas resultat för den åländska struvan på 300 centimeter vaknade den grävande journalisten i mig. Det osade bränd struva lång väg.

Det finns tre alternativ:
1. Tanja hade ätit upp 40 centimeter struva och försökt mörklägga det.
2. Uppgifterna om 340 centimeter struva på andra sidan Skiftet stämmer inte.
3. Någon har berövat oss 40 centimeter per struva.

Frågan är vad som händer med de 40 centimeter som vi inte får? Vem tar dem? Är det finska staten som sin vana trogen berövar oss det vi rättmätigt ska ha? Eller är det ännu värre, vår egen landskapsregering som sitter och ruvar på våra struvsnuttar som en missriktad åtgärd för inbesparing?
40 centimeter struva gånger 27.000, det blir många långa centimetrar. Vi betalar priset för en 340 centimeters struva men får en 300 centimeters struva. Det betyder att landskapet får 40 centimeter struva per invånare i ren vinst som går rakt in i landskapsbudgeten.
Eller?

Det tredje alternativet innebär kris. Enligt garantilagen ska Åland ha MINST lika bra förmåner som dem i riket. Men det här innebär att vi de facto får 40 centimeter mindre struva per struva än våra vänner i öster. Det innebär med min dåliga huvudräkning att vi berövas var TIONDE struva. Vi sitter och äter våra struvor och tror att vi äter en hel struva, men den är grovt lemlästad.
Om det nu är så att riket berövar oss våra 40 centimeter struva så är det som vanligt. Vi får aldrig vad vi förtjänar. Vi ger mer än vad vi får. Det är dags att börja med egna struvor, besluta om åländska centimetrar på struvorna och framförallt se till att vi får den struva vi betalar för. Då kan våra struvor bli 360 centimeter långa! Lite mer och lite bättre. Dyrare förstås, men det är vi vana vid. Det finns ju resurser på Åland.
Och för dem som inte har råd att betala sina struvor själv kan vi införa ett struvbidrag som motsvarar värdet av de 40 centimetrar vi tidigare berövades.

Eller så är det helt enkelt så att det inte stämmer att struvorna i riket är 340 centimeter.
(Alternativet att Tanja skulle ha plockat i sin struvcentimetrar kan också vara en rimlig förklaring, men i sånt fall var hon inte ensam. Är det något vi hungrar efter här på redaktionen i slutet av veckan är det godsaker. Tyvärr har våra läsare inte förstått det än.)

NINA SMEDS