DELA

Savoy-huset en kanon-chans för stadens kulturliv

Frågan är ställd. Vill Mariehamns stad hyra eller köpa Bio Savoy och göra det till ett kulturhus i staden? I morgon diskuteras frågan i kulturnämnden, men det gives knappast något svar ännu.
Måtte icke stadens beslutsfattare förblindas av det andra k:et i kk-hus. Med det upplägg som i dag diskuteras finns ingen chans att kongresshuset i hotelldrift och utan driftsbudget för kulturen blir ett levande kulturhus. Det kan däremot Bio Savoy bli, rimligt snabbt och för mycket mindre pengar.
Köp! Köp!

Savoy-huset har länge stått högt på kulturfolkets önskelista, jämte Kinoteatern och egna utrymmen i kk-huset. Det har flera fördelar:
1. Bio Savoy är ett mycket fint hus ritat av en känd arkitekt. Med viss renovering kunde Mariehamn visa upp en stilren funkisbiograf som inte alls behöver skämmas för sig.
2. Biografverksamheten ger huset ett naturligt liv. Det är en av få verksamheter i Mariehamn som lockar människor på kvällstid, bara det en resurs att ta tillvara. Människor dras till andra människor.
3. Det finns outnyttjade utrymmen i huset som kan användas på många olika sätt.
4. Det finns ett stort filmintresse på Åland och flera namnkunniga filmarbetare bosatta i landskapet, till exempel Ulrika Bengts och Arn-Henrik Blomqvist. Där finns en utvecklingspotential som väl kunde blomstra i ett Filmens hus.

Savoy-huset är helt enkelt en möjlighet att vitalisera kulturlivet i Mariehamn som staden svårligen kan låta gå sig förbi. Eftersom det inte är så stort och dessutom redan har ett kulturellt innehåll behöver inte driften av huset kosta stora pengar. Det finns många föreningar i staden som med fördel kan jobba med Savoy-huset som utgångspunkt, och som kan betala för utrymmen med arbetsinsats. Med sitt centrala läge kunde huset innehålla ett medborgarkontor för stadens (eller landskapets) invånare.
Savoy-huset kunde med fördel inriktas på unga människors kulturutövning Restaurang-utrymmet borde naturligtvis fungera åtminstone som café, kanske i ett samarbete med kulturföreningar som Katrina och filmklubben Chaplin, eller med studentkåren vid Högskolan på Åland. Kanske finns det intresse hos en privat entreprenör att driva kulturcafé i en av de finare lokalerna i Mariehamn, om den bara rustas upp i användbart skick.

Fördelarna är kort sagt många, men det allra viktigaste är att Savoy-huset för staden kunde bli det som kk-huset aldrig blir, en plats för eget skapande, för samvaro och ifrågasättande. I kk-huset kommer bara den färdiga kulturen att få plats, och dessutom den som är lite fin i kanten och uppvisningsbar för kongressgäster.
Med en välriktad satsning på gräsrots- och föreningskulturen i Mariehamn får vi inte bara ett rikare utbud, vi kanske också får ett utbud som kalvar av sig uppåt till de finkulturella rummen. Det behöver inte vara blankpolerat och topputrustat från början, det är rent av en fördel om det inte är.

Beslutsfattare i Mariehamns stad: Köp Savoy-huset. Fixa upp det och släpp in kulturfolket. Ni får garanterat problem med allt möjligt och det kommer att kosta en del pengar, men det är den bästa och vettigaste kultursatsning staden kan göra som dessutom riktas direkt till just invånarna i Mariehamn.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax