DELA

Larm om mobbning ska alltid tas på allvar

Direkt och tydligt reagerade skoldirektören på föräldrars nödrop om att barn i kommunens skola utsattes för mobbning.
Just så ska det göras, och det ska göras om och om igen.
Ett antal föräldrar slog, genom en skrivelse till lärarkollegiet och kommunstyrelsen, larm om situationen för deras barn på Eckerö skola. De menar att det förekommer mobbning, att de uppmärksammat lärare på problemet men att gensvaret från skolan varit dåligt. De menar att lärarna inte håller med om att mobbning förekommer.
Problemen ska, enligt föräldrarna, vara så stora att flera barn inte vill gå till skolan, och att flera familjer överväger att flytta från kommunen och skolan.

Mobbning är ett stort samhällsproblem. Om ett barn, i livets mest sköra tid, utsätts för mobbning kan det förstöra många, många livsår. Ansvaret för att göra allt för att stoppa mobbning ligger på alla vuxna i barnens närhet. Lärare, övrig skolpersonal, föräldrar och andra barns föräldrar, alla bär ansvar för att se ett barn som mår dåligt.
Men inte bara det. Det är också alla vuxnas förbannade skyldighet att ta ens det minsta larm om mobbning på största allvar.

Det är inte alltid lätt att upptäcka mobbning. Mobbare vet att de gör fel, och gör man fel vill man inte att fel människor ska upptäcka det. Därför mobbning sällan i klassrummet eller när en lärare är i närheten. I stället är det på skolgården som nedsättande kommentarer flyger. Det är i korridoren en knuff kommer. Och nu för tiden används nätet lika ofta som den verkliga världen. Det är svårt för lärare att vara överallt alltid.
Ofta biter den mobbade ihop, vill inte visa hur ont kommentaren tog, visar en tuff yta. I stället är det i hemmets trygga famn som reaktionen kommer. Som fasaden faller och tårarna kommer. Där finns föräldrarna, de som känner sina barn bäst, de som ser en ack så liten förändring i det unga ansiktet.
Därför är det så oerhört viktigt att lärare är mottagliga för varningar från föräldrarna.

Allt för ofta har vi läst om fall av mobbning där familjen slagit larm, men skolan viftat bort det. ”Det förekommer inte mobbning på vår skola, det har vi inte sett.”
Det är förståeligt att lärare vill se sin skola som trygg och ansvarstagande. Man använder antimobbningsprogram och arrangerar kurser och konferenser. Men om bedömningarna stoppar vid att lärarna själva ska se mobbningen använder man del program, håller fel kurser. Föräldrar känner sina barn bäst, och måste höras.

Reaktionen från skoldirektören Per-Olof Friberg, är exemplarisk. Han tog föräldrarnas larm på allvar. Har hållit möte med skolpersonal, dragit upp nya riktlinjer för arbetet mot mobbning, initierat nya rutiner för information till och kommunikation med föräldrarna.
Så här ska relationen till oroliga föräldrar skötas. Skolan ska visa att man tar oron på allvar, agera snabbt och koncist. Man hade önskat att skolan själv hade bemött föräldrarna som står bakom skrivelsen på samma sätt. Men bättre sent än aldrig.
Förhoppningsvis leder också Fribergs hantering av ärendet att arbetet mot mobbning i Eckerö skola fungerar bättre i framtiden.

Alla barn har rätt till en trygg skolgång. Men det är inte barnens uppgift att skapa den trygga miljön. De är barn. Det är på vuxna det ansvaret faller.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax