DELA

Je suis Charlie

12 personer sköts till döds när terrorister gick till attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.
En attack inte bara mot en tidning, inte bara mot Frankrike, utan mot yttrandefrihet och demokrati världen över.
När redaktionen på satirtidningen Charlie Hebdo samlades för veckomöte klev de in, mördarna, terroristerna. Enligt vittnesuppgifter tilltalade de sina offer med namn innan de sköt. Beväpnade med automatkarbiner och granatgevär tystade de journalisterna på den franska tidningen. 10 dödade, fem skadade.
Sedan sköt de poliser innan de gav sig av.

Attacken mot Charlie Hebdo är inte bara en attack mot en fransk satirtidning, inte ens bara en attack mot Frankrike. Det är en attack mot det sätt vi som tror på demokrati och yttrandefrihet lever och det vi tror på. Öppenhet, tolerans, rätten till en fri vilja och rätten att uttrycka den viljan.

Man ska vara försiktig med att tvärsäkert slå fast vad eller vilka som ligger bakom attentatet innan vi faktiskt vet. Mycket tyder dock på att det är militanta islamister som ligger bakom dådet. Mycket tyder på att det är satirtidningens teckningar som är orsaken till det besinningslösa våldet.
Charlie Hebdo har flera gånger publicerat teckningar där profeten Muhammed framställs i mindre smickrande dager. De har å andra sidan drivit med alla religioner, otaliga politiker och andra makthavare. Det är en satirtidnings uppgift och rätt.
De har stridit mot det de ansett varit fel i världen genom humor och med sina pennor.
Nu har de tystats av kulor.

74, 44, 47, 74, 70.
Siffrorna anger de senaste fem årens döds tal för journalister som dödats i tjänsten världen över.
I förrgår fick vi lägga ytterligare människoliv till statistiken. Hoten och våldet mot journalister har ökat de senaste åren. Till viss del på grund av en allt oroligare värld, men också på grund av en allt hätskare ton. I Sverige har en stor del av journalisterna uppgivit sig blivit hotade på grund av sin tjänsteutövning.
Det är ett annat hot mot demokratin och yttrandefriheten.

Ett tredje är den smygande rädslan. Det tog inte lång tid efter attacken i Paris innan åsikter gjorde sig hörda om att man nog måste akta sig för vilka åsikter man ger luft åt, att man ska vara försiktig med vad man publicerar.
Gör vi det har de, ondskans krafter, vunnit. Charlie Hebdo vek sig inte. De vek sig inte trots att deras redaktion brandbombades för några år sedan, de vek sig inte för att de ofta utsattes för hot.
De fick betala ett alldeles för högt pris för sitt rakryggade försvar för yttrandefriheten. Ett pris vi andra aldrig får acceptera. Men inte heller ett som vi får frukta så mycket att vi tystnar.

Rätten till att granska makten, ja till och med som Charlie Hebdo driva med densamma, är grundläggande för ett fritt samhälle. Det får inte fanatiska mördares kulor ta ifrån oss.
Det är fantastiskt att se hur satirtecknare världen över ställde sig upp som en och hyllade Charlie Hebdos medarbetare samtidigt som de fördömde våldet.
Det är enastående att se massdemonstrationerna i Frankrike till stöd för redaktionen.

I dag klockan 12 kommer Ålands journalister att genomföra en manifestation på torget i Mariehamn för yttrande- och pressfrihet. Förhoppningsvis är vi många som tar med oss våra pennor för att visa att det Charlie Hebdo stod för inte dog i kulregnet i Paris på onsdagsförmiddagen.
Till dess, i orden som nu sprids över världen som en hyllning till fallna journalistkollegor:
Je suis Charlie.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax