DELA

En helt ny tidning – men med samma hjärta

Välkommen till en nya Nyan!
Efter tryckeribyte, nytt utseende och en del omflyttningar står vi nu här med en tidning i ny skrud, men samma själ och hjärta.
Den här ledaren skriver jag på en surfplatta. Nyss tittade jag på en tv-serie i mobiltelefonen samtidigt som min fru höll kontakt med sina vänner via datorn.
Så ser det nya mediesamhället ut. Allt fler tar i allt större utsträckning del av nyheter, underhållning och sociala kontakter via nätet, via mobiltelefoner, plattor och datorer.
Det är en utveckling vi kan tycka om eller tycka illa om, men vi har att förhålla oss till att det är så det är.

I denna tid av snabb digitalisering har många chefredaktörer, också den här, talat om vikten av att bli bättre på att rapportera på nätet och att större del av våra inkomster måste komma från det vi brukar kalla digitala kanaler.
Det är sant. Men allt för ofta låter det också på oss som att papperstidningen håller på att dra sin sista suck efter ett långt och ärofullt liv. Så är det inte, i alla fall inte ännu.
Papperstidningen är vår viktigaste inkomstkälla och kommer vara så under överskådlig tid.

När vi nu gör om Nya Åland, byter tryckeri och byter format är det förvisso av ekonomiska skäl. Men det är också en satsning för att fortsätta hålla vår journalistisk både aktiv och spännande för våra läsare.
Under hösten har vi stött och blött många idéer om hur den här tidningen ska se ut i sitt nya format. Vi har haft stundtals hetsiga diskussioner om placeringen av ledarsidan, om hur logon på förstasidan ska se ut, om vad som ska lyftas fram och vad som ska hållas tillbaka, På ett mer nördigt plan har vi vridit och vänt på typsnitt, på storlekar på text och detaljer i detaljerna.
Allt för att skapa en helhet som ger en upplevelse, som rycker tag i, eller förfärar, eller upprör läsaren. Vi vill att våra läsare ska skratta, bli arga, känna medlidande eller ryckas med.
En tidning ska skapa känslor. Gör vi inte det kan vi lägga ned.

Nu har du ”nya Nyan” i din hand. Alla vi i tidningshuset i Dalbo hoppas att du känner som vi; att det är en ny, fräsch modern tidning som lockar till läsning och lockar fram känslorna. Men också att Nyan-andan, själen, finns kvar där i rubriker, bilder och texter.
Än är vi inte helt färdiga, det brukar ta några månader innan allt sitter där det ska, men vi hoppas att du också gillar den här versionen av Nya Åland. Och oavsett om du gör det eller inte, skicka ett mejl och berätta vad du tycker! Mejladressen finns i slutet av texten.

Till sist också några ord om det vi nu lämnar bakom oss, vårt tryckeri Consa-Print. Under de senaste snart fyra åren har min uppskattning för våra skickliga medarbetare i tryckerier, Kecke, Börge, Timo, Eugen och Constantin, växt för varje dag.
Oavsett vilka problem vi skickat med våra sidor har de löst dem. Till och med när undertecknad själv strulade till valsiffrorna hösten 2011 och en stressad Börge insåg att de måste jobba i överljudsfart för att tidningen skulle hinna med postutdelarna löste det sig.
Ett stort tack till er, grabbar!

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax