DELA
Foto: Tim Mossholder/Unsplash

En demokrati i fritt fall

Presidentskapet som började med en oskyldig lögn om hur stor publiken var när Trump svors in slutar i en stormning av parlamentet.
Det är lätt att vara efterklok, men i backspegeln kan händelseförloppet förklaras på tok för tydligt.

En säkerhetsvakt springer upp för trapporna i den amerikanska parlamentsbyggnaden med en mobb efter sig. Han vänder sig om och höjer sin batong, men stannar inte länge utan tvingas vidare upp till nästa våning. Han vänder sig om igen. Han försöker stoppa inkräktarna, men tvingas återigen retirera.

Den som går främst i förföljargruppen bär en tröja med ett budskap från QAnon, den numera ökända konspirationsteorin som menar att Donald Trump bedriver ett hemligt krig mot satanistiska pedofiler i politikens, affärsvärldens och mediavärldens toppskikt. Här i texten borde man ana en stor portion ironi. Men det tragiska är att beskrivningen inte är överdriven eller tillvriden.

Ett ögonblick senare. Dörren till representanthusets plenisal är låst och barrikaderad, vakter står med dragna vapen medan våldsverkarna försöker slå sig in. Alla demokratifunktionärer, de som inte redan har evakuerats, uppmanas låsa sina rum och lägga sig på golvet.

Ett ögonblick senare. En maskerad man, insvept i en Trump-flagga sätter sig på ordförandestolen i senatens sal. Där skulle vicepresidenten Mike Pence egentligen sitta och godkänna elektorsrösterna och därmed ge den sista ok-stämpeln till Joe Bidens kommande presidentskap.

En annan man sitter i talmannen Nancy Pelosis kontor, med fötterna på hennes skrivbord.

– Mörda media, har någon klottrat på en dörr. Utanför hoppar människor i röda kepsar sönder tv-kameror och skriker att det är slut på ”fake news”.

Bilderna påminner om de som kablades ut under den arabiska våren. Bildspråket, estetiken, och säkerligen känslan för de inblandade är den samma – men konsekvenserna är de totalt motsatta. I det här fallet ville våldsverkarna störta demokratin, krossa den fria pressen och ogiltigförklara ett valresultat. I praktiken hade de gjort Trump till despot om de hade lyckats med sitt uppdrag. Det är legitimt att kalla det för ett uppdrag.

Bara timmar före uppmanade uppviglaren till hela kuppförsöket, USA:s president, sina följare att marschera mot parlamentsbyggnaden och övertyga de ”svaga” republikanerna att ändra sin inställning, med andra ord rösta på ett sätt som ogiltigförklarade valresultatet.

Det USA bevittnade under tisdagen måste beskrivas som ett kuppförsök (ett dåligt sådant).

Det finns många att beskylla, främst det republikanska partiets många företrädare som tillsammans med Trump har drivit på en förruttnelse av demokratin, som har försökt knäcka tanken på att det ändå finns en verklighetsbild som delas av alla – att ett plus ett blir två.

Man kan också rikta både kritik och sympati till alla som inte håller med de högljudda men som genom åren har tystnat för att de inte har orkat stå emot i den hätska debatten. De som har tänkt att det nog inte är så farligt, för ingen kan väl på riktigt tro på teorier om satanistiska pedofiler. De som har tänkt att allt nog ordnar sig när tokstollen Trump tvingas stiga åt sidan. Slutligen tvingades också de låsa om sig för att inte stå öga mot öga med våldsverkarna.

Det är en klar och tydlig varning till resten av den demokratiska världen. Se vad som händer om vi inte klarar av att bemöta de alternativa världsbilder som allt fler tycks anamma. Se vad som händer om vi avfärdar meningsmotståndare som knäppgökar och försöker knuffa ut dem ur våra egna bubblor. Se vad som händer om vi låter maktens främsta företrädare häva ur sig lögner utan att utkräva ansvar.

Tilliten till demokratin och dess institutioner är utsatt för hot varje dag. Att bygga den tilliten är mödosamt, och den kan raseras på ett ögonblick om tillräckligt många håller tyst medan ett fåtal får fritt spelrum att sprida sina lögner och sitt hat.

Med algoritmernas hjälp sammanflätades och radikaliserades konspirationsteorierna. Genom världens mäktigaste demokratiska ämbete fick de legitimitet och med en av landets största nyhetskanaler som främsta uttolkare nådde de den breda massan. Resultatet är fem år av splittring som kulminerade i en fullskalig attack på demokratin.

Det började inte med Trump, det slutar knappast heller med honom. Risken är nu att USA i snabb takt odlar sin egen dolkstötslegend som kommer att innebära en ännu större splittring med allt allvarligare konsekvenser.

Hela världen såg vad som hände i Washington. Nu måste alla lära av deras misstag. För mannen som tog sig friheten att slänga upp fötterna på Nancy Pelosis skrivbord lämnade också ett obehagligt tydligt budskap efter sig. På en lapp som han sedan lämnade på bordet skrev han: vi kommer aldrig att backa.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp