DELA

All vår kärlek till världens bästa Consa

Denna tidning som du, kära läsare, håller i, är den sista som trycks på Consa Print. Det är den sista Nya Åland i berliner-formatet, det som är lite större än en tabloid. På onsdag när du läser din Nyan ser den helt annorlunda ut. Mera färg, annat format, annan form, annan ordning.
Endast förändringen är beständig.

När man tar nästa steg, är det bra att summera och tacka.
Under många, många år har vårt eget tryckeri levererat prickfritt, smidigt och billigt. Människorna på Consa har varit våra arbetskamrater i vått och torrt, våra pålitliga arbetshästar, vårt nattskift.
Vi har varit stolta över vår frihet och vårt smidiga arbetssätt, och det har varit en del av tidningskonkurrensen på Åland att vi inte behövt bry oss om andras prioriteringar.
Under åren har mycket annat ändrat. Nya saker har testats och avskrivits. De bästa idéerna jobbar vi vidare med ännu. Pengar har kommit in och (mestadels) gått ut. Människor har kommit och gått, många av dem djupt saknade.

Och Nya Åland har bestått. Inte för att det är något märkvärdigt och ideologiskt med det, utan för att helheten och grunden varit starkare än delarna. Helheten, det är det märkliga kollektiv som en fungerande arbetsplats bildar, där delarna hakar i varann i en process som varje dag producerar en tidning.
Ibland har vi trott att en del är så livsviktig att allt faller samman om just den länken försvinner. Det har alltid varit fel. Någon har sträckt ut en hand, någon har plockat upp en uppgift, och så har vi gått vidare.

Idén, det är arbetet. Den goda journalistiken, det fria ordet, viljan att vara bäst. Det handlar inte bara om att göra ett jobb för någon annan, utan att göra ett jobb som man själv kan vara stolt över och nöjd med.
En bra dag på Nya Åland, och vi går alla raka i ryggen när vi går hem. Det är en ganska stor sak.

Den förändring som kommer nu, med tryckerisamarbete, med nytt format, med ny layout, och nästa vecka, med ny hemsida, det är ett nödvändigt nästa steg. Kollektivet Nya Åland måste vidare. Vi kommer att bli Ålandstryckeriets bästa och mest krävande kund.
Bästa läsare. Ni har för det mesta ingen koll på alla moment i det arbete som görs före tidningen landar i era postlådor, i era läsplattor, mobiler eller datorer. Ni ser resultatet, och så ska det vara.
Ni är bekanta med oss som skriver och syns. Alla som säljer, alla som formger, alla som håller allt flytande är osynliga.

För oss som jobbar på Nyan är det inte så. Vi vet att vi behöver varann, varje stund, varje dag.
I denna stund, när den sista tidningen rullat ur tryckpressarna på Consa, finns bara tacksamhet och kärlek för det som varit. Vi gjorde ett bra jobb, tillsammans. Vi klarade vått och torrt, tills förändringen kom.
Tack Kecke. Tack Börge. Tack alla ni som varit med och gjort jobbet. Vi hoppas att ni går hem med raka ryggar, stolta och med våra välgångsönskningar som en liten vantvärmare i fickan.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax