DELA

Sommarens konstrunda på Ålandoch i Svenskfinland i övrigt lyckades över förväntan. Det kunde man, enligt regionkoordinatorn för Åland Peter Winquist, konstatera när projektet höll utvärderingsmöte i Åbo i veckan. På Åland gjordes hela 3.500 besök i de 27 deltagande ateljéerna med sammanlagt 41 konstnärer. Flest besök, 700, noterade Eckerö post- och tullhus under rundan.
I hela Svenskfinland lockade Konstrundan till omkring 15.000 besök. Vid utvärderingen i Åbo konstaterades också att en majoritet av de deltagande konstnärerna var nöjda och hoppas på en fortsättning också nästa år.
I det konstlotteri som arrangerades under rundan kom en del vinster också till Åland. På adressen http://www.konstrundan.fi kan resultaten kontrolleras.Musikinstitutets
körer behöver
fler deltagare, berättar körledaren och läraren Elisabeth Karlsson. Särskilt den yngsta kören för barn i 7-9 årsåldern Subito som övar på tisdagar kl 17.00 är i behov av sångare. De andra körerna övar på måndagar, Singoalla för 10-12-åringar kl 16.30 och Capella Vocalis, från 13 år och uppåt kl 17.45
– Alla nya och gamla sångintresserade är välkomna, säger Elisabeth Karlsson.Årets kulturkarneval
för skolungdomar
i Svenskfinland, den åttonde i ordningen, arrangeras den 11-14 november i Borgå. På karnevalen samlas skolungdomar från hela Svenskfinland – inklusive Åland – för att ta del av olika kulturaktiviteter och knyta kontakter med varandra.
Kulturkarnevalen består av arbete i olika labb, som leds av kunniga och pedagogiska labbledare och av en karnevalsfest med uppvisningar och utställningar. Labb finns inom musik, dans & rörelse, scenkonst, formgivning och ordkonst.
Karnevalen riktar sig till ungdomar i årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och i svenska språkbadsklasser samt intresserade lärare, rektorer och övrig skolpersonal.
Anmälningar till kulturkarnevalen kan göras från och med lördagen den 11 september kl. 10.00 och anmälningstiden avslutas den 3 oktober. På adressen http://www.kulturkarnevalen.fi finns mera information och anmälningsmöjligheter. Man kan också vända sig till karnevalens producent Eva-Helén Ahlberg på telefon 050 337 03 67 eller via e-postadressen eva-helen@kulturkarnevalen.fi.