DELA

Sjöfartslitteraturdag på Pellas

Ulla-Lena Lundberg, Marcus Lindholm, Hanna Hagmark-Cooper, Bengt Häger och Göte Sundberg kan man lyssna på nu på söndag. Skeppargården Pellas ordnar i samarbete med Biblioteks- och Kulturnämnden i Lemland en Sjöfartslitteraturdag på Pellas kl 13-17.30.
– Tankarna på att grunda ett skeppargårdsmuseum på Pellas väcktes av ättlingar till Pellas byggherre tack vare Ulla-Lena Lundbergs roman Leo och uppföljaren Stora världen. I år har vi valt att slå på stort och ordna en hel dag i sjöfartslitteraturens tecken och fem författare/forskare/hembygdsforskare får göra sin röst hörd, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Programmet inleds av sjöfartsmuseichef Hanna Hagmark-Cooper som även är samtalsledare under dagen. Hagmark-Cooper berättar om sin forskning kring den åländska sjömanshustrun som har resulterat i en doktorsavhandling.
Marinarkeologen Marcus Lindholm är författare till boken Sagan om Linden och är expert på vrak. Han talar om vraken i Lumparsund, bland annat om Leo som gav namn åt Ulla-Lena Lundbergs roman.
Bengt Häger berättar om sina upplevelser som fyrvaktarbarn på fyrön Sälskär i Ålands norra skärgård, minnena har även blivit en bok med namnet Sälskär.
Programmet fortsätter med tidigare sjöfartsmuseichef Göte Sundberg som berättar om skeppsbyggnad på Skarpnåtö. Göte Sundberg är även föreningen Pellas förste sekreterare och har nyligen kommit ut med en bok om Skarpnåtös skeppsbyggnadstradition.
Programmet avslutas med Ulla-Lena Lundberg som talar om den fiktiva sjöfarten i sin romantrilogi om åländsk sjöfartshistoria. Mellan anförandena leder Hanna Hagmark-Cooper diskussion med föredragshållare och publik.
Det är fri entré till evenemanget. Efter sjöfartslitteraturdagen håller föreningen Skeppargården Pellas sitt årsmöte. qArvet gästspeladeför en fullsatt
salong på Vikingalid i Kumlinge i lördags.
Det var i Vikingalid som Landskapet Ålands kulturpristagare, Kumlingebon Jonas Danielsson, debuterade för 14 år sedan.
Arvet har nu setts av 2600 personer. Eventuellt ges ytterligare en föreställning på Sottunga i sommar. qÅlands socialdemokrater
arrangerar en kulturkväll

på fredag. Evenemanget startar 19.30 på restaurang Pommern.
Bland sångarna och musikerna märks Kutten Lindbom, Sara Kemetter, Camilla Gunell och Tracey Nyholm, Linda Söderström, Maria Jonsson och Siv Ekström, Anders Hallbäck, Anton Johansson och Filip Karlström och systrarna Hallbäck.
Anders Laine medverkar som ackompanjatör på piano. Evenemanget är öppen för alla. q