DELA

Mer kultur i radion

Ålands Radio utökar sin kulturbevakning efter årsskiftet.Programmet Kulturen sänds då fyra gånger i veckan, tisdag till och med fredag kl 11.40 med repris samma dag kl 17.40. Alla veckans Kulturen-program repriseras på söndagar kl 15.00-16.00.
I samband med den radikala bantningen av radions budget för två år sedan minskades kulturprogrammen till ett enda program i veckan mot tidigare fem.
– Även om kulturbegivenheter också uppmärksammas under andra programrubriker, inte minst i morgonprogrammet, är det ett faktum att vår kulturbevakning har haltat de senaste två åren. Det vill vi nu råda bot på, säger redaktionschef Astrid Olhagen.
Som ansvarig för kulturbevakningen fortsätter redaktör Eva Nyberg.

Schimpansen var en bluff
Nyhetsbyrån AP har tagit tillbaka sin nyhet från förra veckan om att apan Cheeta från Tarzan-filmerna skulle ha dött. AP säger nu att schimpansens skötare troligtvis bluffade, och att apan som nu dog inte var med i någon film. Nyan publicerade nyheten som en notis från TT.
Skötaren Debbie Cobb sa i går att hennes farföräldrar fick schimpansen av Tarzan-skådisen Johnny Weissmuller på 60-talet. Men alla dokument som skulle kunna bevisa påståendet säger hon att förstördes i en brand.
Flera källor i Hollywood uppger att Cheeta skulle ha spelats av många olika apor. En annan sak som talar emot påståendet är att Cheeta skulle ha blivit 80 år gammal. I så fall skulle apan ha varit den äldsta schimpansen i historien. Schimpanser lever för det mesta mellan 40 och 60 år, och den äldsta kända schimpansen blev 73.
En liknande bluff uppdagades år 2008.