DELA

Kulturnotiser

TV4:s Nyhetsmorgon
har intervjuat
åländska Frida Jansson om hennes huvudroll i Norrlandsoperans uppsättning av ”West Side Story” och sände klipp från repetitionerna i går morse. Frida berättade att hon var nervös.
– Nu är man mitt i den här delen av repetionsarbetet när man pendlar mellan hopp och förtvivlan, men det kommer bli härligt med premiär.
Uppsättningen kostar Norrlandsoperan 12 miljoner kronor, vilket gör den till deras dyraste någonsin. Premiärdatum är satt till lördag.

Svenska kulturfonden
finansierar pilotprojekt

tillsammans med finska kulturfonden med sikte på att förbättra undervisningen i svenska och finska för invandrare, skriver FNB. Kostnaden uppgår till tio miljoner euro och fonderna står för hälften. Återstående fem miljoner ska finansieras av staten.

Visans vänner firar
10-årsjubileum

på torsdag i Alandicas foajé. Det blir föreningens 84:e viscafé sedan våren 2000 och är öppet för allmänheten utan kostnad. Dagen till ära spelar gästartister så som kritikerrrosade Monica Söderberg samt Per-Arne ”Pea” Schedin och Stig Boström. Det senare visparet har på begäran lovat framföra sin hyllningssång till Åland.
På viscaféets scen har det sedan starten varit 126 olika artister som framfört visor, något överrepresenterat män.
Utöver visor står lotteri med på jubileumsschemat. Caféet öppnar klockan 19.

Grammisvinnande
Uppsalakören

Allmänna Sången gästar Åland för konsert i S:t Görans kyrka på lördag. Det blir den 180-åriga körens första framträdande tillsammans med nya dirigenten Maria Goundorina. På programmet står musik av Allegri, Brahms, de Frumerie och Saint-Saëns. Dessutom kommer kören framföra Frank Martins mässa för dubbelkör.
Det var ifjol som Allmänna Sången vann en Grammis för ”Årets klassiska” tillsammans med jazzpianisten Anders Widmark. Samma år medverkade kören i det klassiska tv-programmet Allsång på Skansen tillsammans med Svenska Lyxorkestern.
Konserten börjar klockan 18.