DELA

Kulturnotiser

Nobelpristagaren
Herta Müller
är ämne för litteraturföreningens bokcirkel i Ålands Radio i dag måndag kl 10.30.
Herta Müller föddes och växte upp i Rumänien på Ceausescus tid. Hon tillhörde den tyska minoriteten, och emigrerade efter förföljelser i hemlandet till Tyskland år 1987. Hon presenteras av Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman, som har läst varsin roman och resonerar bland annat om gemensamma drag i böckerna. Repris blir det lördagen den 13 mars.

Isläget stoppade
rockbandet Kent

som skulle ha uppträtt på Hartwall Arena i Helsingfors i fredags.
Bandets utrustning fanns i fem trailers på Viking lines Isabella, som på torsdagen fastnade i isen på Ålands hav och fick återvända till Stockholm. Helsingforskonserten bokades om till söndagskvällen.
Den 25 juli spelar Kent på Rockoff i Mariehamn.

Två sångerskor
förbereder sig
för inträdesproven till musikhögskolor i Sverige med en konsert på musikinstitutet.
De är Anna Ahlström och Ida Löfman, som på onsdag kl 19.30 sjunger lieder och arior med Henryk Gwardak som ackompanjanör.

Konstmuseet Ateneums
förbud mot fotografering
i utställningslokaler är inte olagligt. Men Helsingforsmuseet får inte motivera förbudet med besökarnas integritetsskydd. Det säger biträdande justitieombudsmannen Jussi Pajuoja i sitt avgörande om ett klagomål om förbudet, rapporterar FNB. Dessutom borde man stifta en lag om fotograferingsförbud på museer eftersom det är frågan om en inskränkning av grundrättigheterna, säger Pajuoja.
Det är förbjudet att fotografera i Ateneums utställnings- och samlingssalar. Förbudet har motiverats bland annat med de villkor som ställs på verk som lånas ut till museet, verkens säkerhet, besökarnas integritetsskydd och upphovsrättsfrågor. Egendomsskyddet och möjligheterna att låna in verk ser Pajuoja som giltiga motiveringar.

Finländsk litteratur
är kryssningstemat
när Viking lines Gabriella avgår från Stockholm till Helsingfors den 11 mars. Finlandsinstitutet i Stockholm arrangerar kryssningen där resenärerna får möta författarna författaren Miika Nousiainen. Nousiainen har skrivit romanen Hallonbåtsflyktingen, om en finsk man som till varje pris vill bli svensk.
På returresan diskuterar Nousiainen, författaren Juha Itkonen och Finlandsinstitutets ledare Bengt Packalén med temat ”det svenska mot det finska”.

Västnyländska kammarkören
gör comeback
med en egen skiva, efter en paus på 30 år. Plattan heter Skärgårdsstunder och innehåller bland annat Sång om väntan, som kompositören Lasse Mårtenson har färdigställt för det här projektet.