DELA

kulturnotiserTrekörsträff
blir det på lördag
kl 18 i Ålands musikinstitut i konserten ”Öst, Väst och Mittemellan”. De körer som möts i konserten är Spontana Kören från Brännö i Göteborgs skärgård, Cantores Finlandese, från Åbolands sång- och musikförbund och åländska Cantilenakören.
Idén om ett körutbyte med Åland föddes när medlemmar i Brännökören seglade i Ålands skärgård.Brännö-kören leds av körpedagogen Magnus Ekman
Cantores Finlandese startades våren 2008 som en projektkör. Efter inbjudan anslöt sig också fem medlemmar från Ålands sång- och musikförbund. Kören gjorde en mycket lyckad konsertresa till Guatemala i februari.
Under slutet av resan väcktes en tanke om att projektkörens verksamhet kunde fortsätta till den stora Sång- och Musikfesten 2011 i Åbo. Ambitionen är att utöka antalet med körsångare från Åboland och Åland men även från andra delar av Svenskfinland. Kören leds av Martin Segerstråle.
Vid lördagens konsert blir det också solosång av cantilenas dirigent Frida Söderdahl till ackompanjemang av Segerstråle.Finnskogens folk
är vårens andra
utställning på Galleri Norden på Nordens institut i Mariehamn. Utställningen har vernissage på torsdag kl 18-20 och kan ses till den 9 april.
Utställningen kommer från Torsby Finnkulturcentrum, i Värmland, är ett forsknings- och informationscentrum om den skogsfinska kulturen. Finnskogens folk flyttade till de Värmländska skogarna under sent 1500-tal och i början av 1600-talet. De nya bosättarna var ättlingar till finska inflyttare, huvudsakligen från landskapet Savolax.
Den skogsfinska kulturen levde kvar i Värmland ända in på 1900-talet och idag finns ett rikhaltigt arkivmaterial och ett stort antal unika byggnader bevarade, flera på ursprunglig plats.
Utställningen öppnas av Inga-Greta Lindblom från Torsby Finnkulturcentrum.Författaren
Mikael Birkegaard
från Danmark har meddelat att han inte deltar i Mariehamns litteraturdagar. Han ersätts av Tove Alsterdal som även framträder under den litterära supén.Ytternäs skolas
”Läsnatt” som
måste inhiberas den 5 mars på grund av isproblemen som störde färjetrafiken blir i stället av den 19 mars. Dock utan Thomas Halling som inte kan komma denna vecka. Med finns nu sagoberättaren Matts Stenlund samt fotbollsspelare från IFK och Åland United.