DELA

kulturnotiser



Debatten om
Alandicas första år,
som tidigare aviserats, hålls på tisdag, den 23 mars, kl. 18.30 i kultur och kongresshusets auditorum. Diskussionen inriktar sig främst på kulturens roll i Alandica.
I diskussionspanelen medverkar: Britt Lundberg, vicelantråd, Åsa Juslin, direktör vid Nordens Institut på Åland, Leif Jansson, tidigare ordförande för Ålands sång- och musikförbund, Ann-Louise Djupsund, representant för driftsbolaget, Björn Blomqvist, rektor vid Ålands Musikinstitut och Rosi Djupsund, musikproducent.
Diskussionsledare är Ulrika Lind och kvällen inleds med att skådespelaren Matts Stenlund framför sin monolog ”Tal till huset”. Vidare deltar sportchef Jani Westerlund med ett inlägg om evenemangsutveckling.



Biblioteket på nätet
presenteras vid ett
seminarium som hålls fredagen den 19 mars kl 10-12 i Hotell Arkipelags konferensrum, meddelar bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall.
”Biblioteket på nätet – en upplevelse för litteraturälskare”, är rubriken. Rey Langels från Teknikhuset i Umeå medverkar.
Ingen förhandsanmälan behövs. Kl 10.30 och 12.30 på lördagen ges också kortare information i samma ämne i stadsbibliotekets sammanträdesrum.



Tre åländska
metallarbetare
intervjuas av Henrik Helenius i det senaste numret av metallarbetarförbundets tidning Ahjo, där Helenius är svensk redaktör. De tre är Matts Englund, huvudförtroendeman på Goodtech Environment (Tidigare Mariehamns rostfria), Stefan Kihlström vice huvudförtroendeman vid samma företag och Greger Sandtedt som är anställd vid Holmbergs.



Skådespelarförbundet
varslar om strejk för
att sätta fart på förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för teaterskådespelare, skriver FNB.
Endagsstrejken den 27 mars skulle gälla alla kommunala teatrar och så gott som alla teatrar som hör till Finlands teatrar rf.



Klockriketeaterns
och den estniska
Teater von Krahls planerade samarbetsprojekt ”Odysseus.Shock” läggs på is på grund av den ekonomiska recessionen i Estland, meddelar Klockriketatern i Helsingfors. Tallinn är, tillsammans med Åbo, Europeisk kulturhuvudstad 2011 men arrangemanget kämpar med ekonomiska problem och skära ner utgifterna.
Föreställningens uruppförande var planerat till januari 2011 som inledning på Tallinns kulturhuvudstadsår.