DELA

KulturnotiserÅrets Konstrunda
besöktes av fler
än tidigare, både i Svenskfinland som helhet och på Åland.
– Vi håller fortfarande på med att sammanställa resultatet men jag vet att det har gått bra och att det var fler besök än i fjol, berättar regionansvariga Peter Winquist.
På Winquists egen besökspunkt, Galleri Lugn & Ro vid Eckerö Post- och tullhus, kom det runt 630 besökare under de tre dagar Konstrundan pågick. Jonas Wiléns ateljé i Eckerö var också populär, han fick 223 besökare under helgen.
I det åländska programbladet, som finansiären Svenska Kulturfonden stod för, stod det felaktigt att Konstrundan började först på lördag, något som påverkade besöksmängden.
– Tryckfelet märktes, det var lugnare på fredag än de övriga dagarna, berättar Winqvist.
Över lag var det landsbygdens och skärgårdens ateljéer som drog mest folk. På Stor-Pellinge utanför Borgå där Terttu Schroderus-Gustafsson Galleria Artmarina är beläget fördubblades besöksantalet sedan förra årets Konstrunda, och konstnären besöktes dessutom av den isländska artisten Björk, samt av Reykjaviks borgmästare.Nu är det dags att
anmäla böcker

till den finlandssvenska Bokkatalogen. Där presenteras årets finlandssvenska utgivning och alla som publicerar nya böcker under 2010 kan medverka. Bokkatalogen utkommer i november i en upplaga på ca 115.000 exemplar och distribueras i hela landet som bilaga till Hufvudstadsbladet samt i Österbotten även med Österbottniska Posten. Dessutom fås den på bibliotek, bokhandlar, Luckan och andra ställen samt även på webben.
Anmälan görs senast tisdag 31.8. Information och anmälningsformulär på www.bokkatalogen.fi eller från red@bokkatalogen.fi och tfn 040-847 17 94. Det finns notis- och annonsutrymme av olika storlek och kostnad. Böcker behöver inte vara tryckta när de anmäls. Även titlar från 2009 som inte ingick ifjol tas med. Finlandssvenska tidskrifter presenteras också.
Bokkatalogen utges av Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.Antikrunda och
loppismarknad

blir det på lördag den 7 augusti på Högtomt i Östra Saltvik. Evenemanget pågår mellan klockan 13 och 18. På plats finns experterna Ann-Gerd Lindström från Åland och Heikki Björkbom från Tammerfors för att utvärdera antikviteterna.
Arrangör är Östra Saltviks ungdomsförening.