DELA

kulturnotiserBilder från
Jotunheimen

visar tolv elever från Ålands folkhögskola i stadsbiblioteket i en utställning som öppnar på onsdag.
I början av mars gjorde de tolv eleverna tillsammans med lärare Andy Horner en fotoresa till Jotunheimen, som är Skandinaviens högsta bergsområde. Förutom fotografering lärde de sig köra hundspann över de vita vidderna på ”Norges tak”.
– Resan blev ett stort äventyr och har dokumenterats i en spännande utställning på torget på Stadsbiblioteket mellan den 24 mars och 1 april, berättar Andy Horner.
På onsdag kväll kl 18-20 är det vernissage.Två stora teatrar
skapar historia

genom att samarbete kring en uppsättning av Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Svenska Teatern i Helsingfors och Tampereen Työväen Teatteri i Tammarfors. Det blir finländsk urpremiär både på finska och svenska i höst.
Pjäsens svenska och finska rättigheter i Finland bevakas av Svenska Teaterns produktionsbolag. Världspremiären var i Oslo i november 2009. I Sverige har ”Fanny och Alexander” ännu inte satts upp på någon scen. Men många har förstås sett den påkostade filmatiseringen från 1982 som vann fyra Oscars.En stor mängd
gamla tidskrifter

finns numera på webben. Nationalbiblioteket har fört över kring en femtedel av de svensk- och finskspråkiga tidskrifterna från 1810–1944 i digital form och laddat upp dem på en tidskriftsbank på internet, skriver FNB.
I banken finns 329 tidningar och 700.000 sidor och man kan söka väldigt detaljerad information. Det går att bläddra i tidningarna, sida för sida.
Tidskrifterna som kommit ut före 1870 är tillgängliga för alla på internet. Färskare exemplar än går av upphovsrättsliga skäl endast att läsa på Nationalbibliotekets arbetsstationer i Helsingfors. Arbetsstationer öppnas i år även på de övriga friexemplarsbiblioteken i Finland, bland annat i Åbo Akademis bibliotek.