DELA

kulturnotiserBarnskivan
”Titta kolla!”
med musik, av Kjell Frisk och Stefan Simonsen och med texter också av Isabella Sarling recenseras i Hbl av Lena von Bonsdorff. Barn förtjänar det bästa också när det gäller musik, konstaterar hon i recensionens inledning, och fortsätter: ”Därför känns det befriande och roligt att lyssna på skivan Titta Kolla! Det skriker trivsel om skivan. Gott humör och leklynne.”
Recensenten skriver också: ”Om texten är barnvänlig och finurlig så är musiken minst lika direkt. Här gömmer man sig inte bakom en luddig klangsås. Man har satsat stort på en hel mängd akustiska instrument.”
Hon konstaterar också att man verkligen tar vara på klangernas signalvärde och sånginsatserna får också beröm: ”Vilken lyx att ha både Johanna Grüssner och Thérèse Karlsson på samma skiva. Rena klara röster som utstrålar massor av värme och livsglädje.”
Själva musiken bedömer Lerna von Bonsdorff inte som särskilt nyskapande: ”Man har en bestämd känsla av att ha hört en del av melodierna förut”. Men hon tillägger att det inte spelar någon roll eftersom det ändå är kreativt uppblandat med egna idéer och dessutom väl arrangerat.Jack Mattssons
hela svit med
Beatles-arrangemang sänds i Radio Vega på söndag kväll kl. 19.30 i en inspelning från Korsholms festepel med ståkkvartetten UTA och med Mikael Helasvuo som flöjtsolist. Helasvuo är den som initierat arrangemangen. De sex låtar det är fråga om är: ”All my loving”, ”Michelle”, ”When I´m sixtyfour”, ”Here, there and everywhere”, ”Ellinor Rigby” och ”A day in the life”. En intervju med Jack Mattsson ingår.
Av den förhandsnotis om tisdagskvällens Classica som Radio Vega tidigare sände ut kunde man få uppfattningen att hela serien med arrangemang skulle ha sänts i tisdags. Det var dock bara fråga om en påminnelse inför söndagens program.Tallbacken och
Lotsbroverket
i Mariehamn får konstnärlig utsmyckning. Kulturnämnden har beslutat att till barn- och mödrahemmet Tallbacken köpa in två målningar av Britta Gustafsson för 1900 euro och två fotografier av Rita Jokiranta för 1800 euro. Till Lotsbroverket köps en serie med åta fotografier av Andy Horner för 3000 euro.
Vid sitt möte beviljade nämnden Kalle Wetterström (TV Åland Productions Ab) ett projektbidrag på 1880 euro för en film om Hilda Hongells och Lars Soncks byggnader i Mariehamn. Vidare beviljade nämnden Britta Gustafsson och Gunvor Skogberg 400 euro var för genomförandet av utställningar.Stadsbibliotekets
sökdatorer för
databasen Katrina är fortfarande ur funktion. Det bekräftade bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall på onsdagen på en fråga som Nyan fick från en bibliotekskund.
– Sökdatorerna i biblioteket har krånglat sedan i december och det hela är mycket pinsamt, säger Gustafsson-Lindvall.
I Katrina-systemet kan man dock göra sökningar från datorer utanför biblioteket eller från de internetuppkopplade datorer som finns i biblioteket.
Enligt Eva Gustafsson-Lindvall arbetar stadens it-avdelning och även Ålcom på att få bibliotekets sökdatorer att fungera, men när det blir verklighet kan hon inte säga. Hon hoppas att resultatet av det arbete som nu görs skall bli en hållbar lösning.
I väntan på detta får biblioteksbesökare be personalen om hjälp när man behöver information.”Charmig
operaafton”,
rubricerar Hedvig Långbacka sin recension i Åbo Underrättelser av den operaafton med Thérèse Karlsson, Robert Vetander och Tina Bergholm, ackompanjerade av Mattias Nilsson som gavs på Åbo Svenska Teater fredagen den 9 februari. Enligt recensenten gav Thérèse prov på både dramatisk och komisk begåvning och hennes ”lyriska sopran låter mödolös”. Den 9 mars ges föreställningen i repris.Ett namn
blev felstavat
i den förteckning över kk-husnamnen som sändes ut till pressen på tisdagen. I listan står Terrewall, men förslaget skall vara Tonewall.