DELA

kulturnotiserKulturnämnden
på Föglö har
Fördelat årets kulturbidrag, totalt 5.300 euro. Följande får del av kulturpengarna: Åbo svenska teater en garantisumma på 400 euro för besök i kommunen, Ålands orgelfestival en garantisumma på 300 euro för konsert på Föglö, Föglö hembygdsförening 1.300 euro för utgivning av tidningen ”Gammalt och Nytt från Föglö”, samt 2.700 euro för Föglömuseets verksamhet. Föglö Ungdomsförening får en garantisumma på 600 euro mot redovisning, för en drogfri konsert på Vikingaborg med rockbandet ”Child in time”.Från värdshus
till Grand Hôtel

kallar Sven Hirn en ny bok som handlar om hotell och restauranger i Helsingfors före självständighetstiden.
Boken handlar om hotell och restauranger i Helsingfors under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Utbudet var till en början anspråkslöst i den växande huvudstaden. När den unge Zacharias Topelius 1832 beskrev en flottig biffstek med lök, serverad på ett värdshus, som ”höjdpunkten av den europeiska kokkonsten” hade han fortfarande inte särskilt mycket att jämföra med. Helsingfors första egentliga värdshus, ”Landhaus zum Vergnügen” i Tölö, grundades så sent som 1828, men föregicks visserligen av mindre utskänkningsställen, konstaterar Sven Hirn.
Han skriver också om etablerade och än i dag frekventerade restauranger som Brunnshuset, Kapellet, König, Kajsaniemi och om hotell Kämp. Han presenterar berömda restauratörer som Louis Kleineh, Karl Kämp och Karl Edvard Jonsson, som grundade Grand Hôtel Fennia.
Boken är illustrerad med ett rikt bildmaterial. Sven Hirn har tidigare skrivit en rad böcker om nöjeslivet i Finland, från cirkus och varieté till teatrar och filmbiografer. Boken utkommer på Svenska litteratursällskapet och ges även ut på finska finska av Finska litteratursällskapet.Fredrik Sonck
har redigerat och

skrivit ”Job Dax”, FFC-fackets svenska tidning Löntagarens bilaga om yrkesstudier. Den sextonsidiga bilagan är fylld av intervjuer med yrkesstuderande från skilda områden och innehåller även annan nyttig information. Det senaste numret av Löntagaren belyser också i olika artiklar det hundraårjubilerande löntagarfacket. Kolumnist i tidningen är författaren Katarina Gäddnäs som i detta nummer skriver om ”Vinterbad och helvetesgap”.