DELA

kulturnotiserEn välbesökt
Mariakonsert
höll sångelever i Ålands musikinstitut på söndag kväll. I ”Sånger till Maria” som konserten kallades ingick musik av bland andra Mozart, Grieg, Pergolesi, Bach, Madeoja och Purcell. De som framträdde i solonummer, i duetter, kvartett och dubbelkvartett var Erika Granlund, Erika Mattsson, Julia Johansson, Ida Löfman, Emilia Josefsson, Philip Björkqvist, Ida Kronholm, Johnny Ahlström, Frida Söderdahl, Elina Granlund, Sofie Sundström, Martin Lundberg och Jens Palmqvist.
För den musikaliska ledningen stod Catherine Frisk Grönberg och för ackompanjemanget på piano och orgel Henryk Gwardak. Jens Palmqvist hade stått för instuderingen av dubbelkvartetten och dirigerade den. Kyrkoherde Gunnevi Styrström erinrade i ett inledande anförande om Maria och knöt an till palmsöndagen och den stundande påskhögtiden.
Publiken visade sin uppskattning för sångkonserten genom varma applåder. Ålands radio bandade konserten och den kommer att sändas ut på påskannandagen, måndagen den 9 april, kl. 14.Stabat Mater
i Pergolesis
tonsättning ger kören Flera röster och en stråkensemble i kväll i Finströms kyrka. Stabat Mater handlar om den sörjande Jesu moder Maria vid korset och bygger på en katolsk text från 1200-talet som tillskriva Jacoponi da Todi. Utöver Pergolesi har även flera andra tonsättare tagit till sig samma tema. Konserten inleds kl 19.30.Sanna
Tahvanainen
återvaldes som medlem i styrelsen för Finlands svenska författareförening som hållit årsmöte i Helsingfors.Vid årsmötet valdes författaren Mikaela Sundström till ny ordförande efter Thomas Wulff som undanbett sig återval, skriver FNB.
I styrelsen fortsätter, utöver Sanna Tahvanainen, även Marianne Peltomaa och Henrik Jansson. Nya styrelsemedlemmar är Claes Andersson, Ann-Helen Attianese och Agneta Enckell.Lordi uppträder
i finalen i årets
Eurovisionsschlagerfinal. Det hör till schlagerfestivalens traditioner att fjolårsvinnaren får uppträda i finalen, och så blir det också i Helsingfors i maj, skriver FNB.
Temat för årets schlager-EM är ”True Fantasy”. Rundradion meddelade på måndagen att ordet true, engelska för sann, betonas i både inledningsnumret och mellanakten i semifinalen. I finalen är det snarare fantasy (fantasi) som står i centrum för inledningsnumret och mellanakten.