DELA

kulturnotiser



Anders Wiklöfs
Andersudde

får vi göra en visit på i Seportaget på måndag kväll kl. 20.50 i Finlands svenska television, FST5.
I programpresentationen från FST5 noteras att Ålands rikaste man inte alltid varit rik. Pappan var murare och på vintrarna ”frös mursleven”.
– Då var det nog lite knapert hemma hos familjen Wiklöf, men nog hade vi alltid mat på bordet, inte var det frågan om det, för mamma och pappa var ju sparsamma. Men det är klart att det var tuffa tider, säger Anders Wiklöf i filmen som också berättar om hur han redan som barn höll kiosk och samlade på tomflaskor som han sålde till Mathias Erikssons men också om hans affärsverksamhet i dag.
På Andersudde har Wiklöf skapat en unik nordisk konstsamling med verk av Victor Westerholm, Elin Danielsson-Gambogi, Peter Dahl och över 100 andra. Redaktör för Seportaget är Chri Åhman.



Källskär kan
man uppleva
på film i Ålands museums filmsal på onsdag, den 18 april, kl. 14. I serien ”Onsdagsfilmen” visar museet denna gång ett avsnitt ur TV-programmet ”Trädgårdsrutan” där Aagot Ljung och Alf Åkerholm gör ett besök på Källskär.
Samma dag kl. 09-17 är det också frimärksutgivning på museet. Det gäller ett frimärke med Tove Jansson och under dagen bjuds det på en hel rad muminfilmer. Man kan också bekanta sig med en tavla som Göran Åkerhielm, greven på Källskär, i tiden beställde av Tove Jansson.



Musifestspelen
i Korholm

som arrangerats sedan år 1983 och nu firar sitt 25-årsjubileum bjuder också i år på ett rikhaltigt program med en lång rad namnkunniga artister. Årets program uppmärksammar bland andra Haydn och Brahms.
Bland deltagande orkestrar och musikgrupper märks Uleåborgs symfoniorkester, stadsorkestrarna från Vasa och Seinäjoki, den ryska gruppen A Cappella Express, Janacek-kvartetten från Tjeckien, Marcello Nisinman trio, ensemblen Tampere Raw och Kamelia-kvartetten. Bland solisterna finns koloratursopranen Dilbér från Sverige och Kina, cellisten Jan-Erik Gustafsson, pianisterna Juhani Lagerspetz, Ilkka Paananen, Marianna Slobodeniouk, violinisterna Elina Vähälä och Lilli Maijala, klarinettisten Christoffer Sundqvist, med flera.
Konstnärlig ledare för musikfestspelen, som pågår mellan den 26 juni och 3 juli är Dmitri Slobodenouk.