DELA

kulturnotiserEtt steg närmare
en Joel-hörna
tar Önningebymuseet genom att museet förvärvat två små oljemålningar med djurmotiv på papp av Pettersson, en tiger och en flodhäst.
– Målningarna har varit okända för Joel-forskningen eftersom de redan under Joels livstid förvärvades av den danske målaren Leif Rydeng. Enligt uppgift hade Rydeng besökt Pettersson och fått dem direkt av konstnären. Att bedöma av målningarnas karaktär rör det sig om mycket tidiga verk av Pettersson, troligen från 1910-talet. Särskilt sättet flodhästen är målat på påminner om Joels tidiga porträtt där färgen lagts i enhetliga fält, skriver Kjell Ekström i ett pressmeddelande.
Ekström berättar att museet sedan länge planerat att uppmärksamma Joel Pettersson med en egen hörna.
– Sedan tidigare har museet ett par målningar av Mikko Carlstedt och en målning av Ilmari Vuori, vilka träffade Joel 1918. Dessutom finns i samlingarna ett verk från Rikard Lindströms kvarlåtenskap som eventuellt kan vara utfört av Joel Pettersson.
Redan nu ställs de två nya målningarna ut i en av glasmontrarna i museet.
– Joel Pettersson studerade vid Åbo ritskola där Victor Westerholm var aktiv. Pettersson har även skrivit om Westerholm och kolonisterna. Därför är det helt naturligt att Joel uppmärksammas i Önningebymuseet, skriver Ekström.
Redan tidigare finns en Joelhörna även i biblioteket i Joel Petterssons födelsekommun Lemland.