DELA

kulturnotiserGospelkören
Good News

ger vårkonserter på söndag och måndag, den 6 och 7 maj. Kören dirigeras av Anders Hallbäck. Gospeldagarna i Vasa, där kören gjorde ett bejublad framträdande, gav mycket inspiration för kören, som bland annat fick förmånen att sjunga med Oslo Gospel Choirs grundare och dirigent Tore W Aas.
Från gospeldagarna fick man med sig några av Aas finaste låtar och dessutom ett nytt arrangemang på den traditionella ”Lord I know I´ve been changed”, skrivet av den finlandssvenske gospelartisten Mikael Svarvar.
Kören anlitar samma kompband som tidigare, en ung Stockholms-trio med Arvid Svenungsson på piano, Johannes Zetterberg på bas och Aron Mellergårdh på trummor. På söndag kl.19 sjunger kören i Geta kyrka och på måndag kväll kl. 19.30 blir det konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn.
Efter vårkonserterna återstår årets tredje gospelmässa, i S:t Görans kyrka i Mariehamn på Kristi Himmelsfärdsdagen 17 maj. Kören medverkar också i en gudstjänst i samarbete med Missionskyrkan 8 juni och den 15 juni sjunger kören på landskapsdagarna i Helsingfors.Kärleken är inte
tidens narr,

en monologföreställning som baserar sig på William Shakespeares sonetter, får sin premiär på svenska i Odalgården i Mariehamn på söndag, den 6 maj, kl. 14.30. Programmet som framförs av skådespelaren Jussi Lehtonen är sammanställt med tanke på olika vårdinrättningars kulturbehov. Programmet handlar om kärlekens obarmhärtighet, skönhetens försvinnande och den begränsade livstiden.
Översättningen av Christer Svan framförs i samspel med en ljudmiljö designad av Sanna Salmenkallio. Pauliina Hulkko har regisserat programmet.
Den finska premiären för programmet ägde rum i mars i fjol vid ätstörningskliniken i Lappviks sjukhus. Under hösten 2006 har turnén omfattat över 40 vårdinrättningar, äldreboenden och fängelser. Förutom vårdinrättningarna har programmet visats på Kansallisteatteri i Helsingfors och i december tilldelades skådespelaren Jussi Lehtonen, utmärkelsen ”Årets ljuspunkt” av Finlands TV1.
Programmet har omarbetats till svenska med stöd av Svenska kulturfonden.
Efter föreställningen berättar Jussi Lehtonen om sina erfarenheter av de tidigare föreställningarna samt inbjuder till diskussion om ämnet ”Ökad hälsa med kulturens kraft”.