DELA

kulturnotiserSjövägen
till Sverige

är namnet på en dokumentär i Finlandssvenska FST5 och Finlands TV2 som sänds om en vecka, måndagen den 14 maj, kl. 22.10. Dokumentären erinrar om att det gått femtio år sedan startskottet gick för bilfärjetrafiken mellan Finland, Åland och Sverige. Siljarederiet grundades i maj 1957.
I själva trafikstarten var ålänningarna emellertid snabbare. Den första egentliga bilfärjelinjen öppnades den 1 juni 1959 mellan Korpo i Åbolands skärgård och Gräddö i svenska Roslagen. Det första fartyget hade inköpts i Engelska kanalen och döptes till ss Viking.
Dokumentären om bilfärjetrafikens inledning och höjdpunkter innehåller delvis opublicerat arkivmaterial samt klipp från smalfilmer som tagits av privatpersoner.
För manus i och regi står Matts Dumell.Svenska
Riksteaterns

Finlandsturné med regissören Farnaz Arbabis tolkning av Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” blev en framgång. Kring 2.500 personer såg de åtta föreställningarna i Esbo, Tammerfors, Vasa, Uleåborg, Kuopio, Jyväskylä och Åbo, skriver FNB.
– Föreställningarna fick ett fantastiskt gott mottagande, inte minst på de finskspråkiga orterna som besöktes under turnén, säger press- och kulturrådet Anders Eriksson vid Sveriges ambassad i Helsingfors.
Också recensionerna i finländska tidningar var övervägande positiva.
”Utvandrarna”, som är en samproduktion mellan Riksteatern och Regionteatern i Blekinge och Kronoberg, hade urpremiär i Växjö hösten 2006 och turnerade i Finland 17-28 april.
Tidigare har Riksteatern genomfört två större turnéer i Finland.Utställningen med
Elin Danielson-

Gambogis (1861-1919) målningar från Italien och nya forskningsrön har lockat en stor mängd besökare till Didrichsens konstmuseum på Granö i Helsingfors. På tre månader har 22.000 besökare sett utställningen, skriver FNB.
På grund av den stora populariteten förlängs utställningen med ett par veckor och den pågår till den 1 juli.
Boken om Elin Danielson-Gambogi som gavs ut i samband med utställningen har sålts ut och museet har beställt en extra upplaga.
Elin Danielson-Gambogi hörde som bekant också till de konstnärer som deltog i konstnärkolonin i Önningeby. Hon var gift med den italienske konstnären Raffaello Gambogi.