DELA

KulturnotiserFinlands
nationalmuseum

öppnar utställningen Åland – Ahvenanmaa! nu på fredag. Utställningen pågår mellan 25 maj och 21 oktober.
I pressmeddelandet om utställningen skriver man ”Åland är inte bara röda granitklippor och ett glittrande hav. Åland väcker känslor och många frågor. Utställningen Åland – Ahvenanmaa! vill ge svar på några av de frågor som ofta ställs om Åland och ålänningarna genom att bjuda på glimtar ur öarnas historia och det moderna Åland av idag. Varför är bruden svartklädd? Försvarade ålänningarna Finland i kriget? Är alla på Åland rika? Varför gör ålänningar inte värnplikt? Vad är ’det stora spritrallyt’? Hur återvanns Bomarsund?”
Utställningen kompletteras med en film om havet i olika årstider av Per-Ove Högnäs, en intervjufilm ”Vad tycker du om Åland?” av Johan Karrento och filmen ”Bomarsund. Imperiets utpost” av Henrik Juslin och Graham Robins.
Utställningen är ett samarbete mellan Museibyrån vid Ålands landskapsregering och Finlands nationalmuseum. qI fredags mottog
Steve Reich och
Sonny Rollins Polarpriset. Polarpriset är ett internationellt musikpris instiftat av Stikkan Anderson 1989. Priset ska ”ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”.
En prisnämnd vid Kungliga Musikaliska Akademien utser pristagarna, i allmänhet en inom populärmusik och en inom klassisk musik. Prissumman är 1 miljon svenska kronor per pristagare och delas ut i Stockholm av kung Carl XVI Gustaf.
Tidigare pristagare är bland andra Led Zeppelin och Valerij Gergiev, Ray Charles och Ravi Shankar samt Paul McCartney och de baltiska staterna. qI kväll firas
minnet av
diktaren Jarl Hemmer på Labbas hembygdsgård i Eckerö Storby. Det är 80 år sedan Jarl Hemmer bosatte just här i Ängstorp.
På programmet står intryck och recitationer av kyrkoherde Mårten Andersson, Eckerö, och musikalisk tolkning av Kim Hansson och Marianne Häggblom, Geta. Konferencier är kommundirektör Jörgen Lundqvist.
Tillställningen är gratis och börjar klockan 19.00. q