DELA

kulturnotiserSommarens
Franciskusfest
på Kökar har ett miljötema. Miljökonst, miljösamtal och praktiskt miljöarbete ingår i årets tre dagar långa fest på Kökar i juli. Riksdagsman Elisabeth Nauclér inviger årets fest.
– På årets program finns allt från praktiskt miljöarbete till den finlandssvenska poeten Carina Nynäs. Kökar hembygdsförening gör nypremiär på visspelet ”Systrarna på Kökar” i samband med festen och Kökar kultur och PQR förlag arrangerar fågelvandring i sann franciskansk anda, skriver projektsekreterare Katarina Gäddnäs i ett pressmeddelande kring festen.
De som besöker festen kan delta i utflykt till Källskär och rundvandring på Hamnö. Utländska gäster är bland annat ett gäng ungdomar från Litauen som kommer med ett par franciskanermunkar.
Bland programpunkterna finns en viskonsert med Björn Johansson och Anna Nygren, en konsert med Furahakören under ledning av Jan Hellberg, en konsert i kyrkan med Stephan Kemetter, violin, och uppläsning av Carina Nynäs och Katarina Gäddnäs, samt en musikverkstad i Franciskuskapellet.
– Ålands södra skärgårdsförsamling vill hälsa alla varmt välkomna! Lutheraner och katoliker, frikyrkliga och ortodoxa, miljö- och fredsarbetare, nyfikna och kökarvänner, heter det i pressmedelandet.Börje Lång
från Mariehamns-
kvartetten var med i Coro Finlandia, manssångarförbundets representationskör, som under lednng av Calle Ahlberg gjorde en veckolång turné i Grekland.
Utöver konserterna i Aten och Nauplio medverkade kören vid en mottagning på Finlands ambassad, och vid minister Stefan Wallins avtäckning av ett minnesmärke över finländaren August Myhrberg, som på 1820-talet deltog i grekernas frihetskrig mot det ottomanska riket.
– Slutligen inramade manskörssången den norska föreningens och Norges ambassadörs firande av syttende maj, berättar Lång.Benny Andersson
har blivit invald

i Kungliga Musikaliska Akademien. Vid samma tillfälle fick akademien fem andra nya medlemmar: sångerskan Susanne Rydén, sångerskan Lena Willemark, tonsättaren Henrik Strindberg, pianisten Fredrik Ullén och kompositören och dirigenten Peter Eötvös (från Ungern). Enligt TT Spektra som refererar Svenska Dagbladet fick Benny Andersson minst röster av de invalda.