DELA

kulturnotiser



De två sista
föreställningarna

av pjäsen ”Skonerten Maria” av Bertil Lindqvist och i regi av Synnöve Westerberg ges i kväll, onsdag, och i morgon kväll, torsdag, på Pellas ladugårdsteater i Lemland. Pjäsen har sin bakgrund i den åländska bondeseglationen. Föreställningarna ges kl. 19 båda kvällarna.



Tre åländska hem
finns nu publicerade
samtidigt i inredningstidningarna Residence, Avotakka och Gloria Koti. I Gloria Koti finns arkitekten Carita Kulls slottsinspirerade sommarstuga med vidunderlig havsutsikt, i Avotakka keramikern Suzanne Lundbergs maritima sommarhus högt uppe på en höjd och i Residence guld- och silversmeden Titti Sundbloms rymdinfluerade Futurohus på en ö. Det är förmodligen första gången prestigetidningen Residence publicerar ett åländskt hem. I dessa hem kan man även njuta av åländskt hantverk av keramikern Judy Kuitonen, textilkonstnärerna Korpi&Gordon, glasblåsaren Anna Holmström, textilkonstnären Ann Granlund på SALT, formgivarna Minna Rundberg, Vivianne Borenius, Tanja Sporman-Karlsson och Jussis Keramik. Sanna Tahvanainen har gett liv åt texten på finska i Gloria Koti.



Konserten Till Havs
i Bromarfs kyrka
inleddes på söndagen. I tisdagens Västra Nyland uppmärksammas de åländska solisterna Therese Karlsson och Dan Karlström som uppträdde inför en publik på cirka 70 personer. VN kallar konserten för skimrande och kraftfull och den inledde Sommarmusik i Bromarf som anordnas för tredje året i rad.



Musikfestspelen
i Korsholm

firar 25-årsjubileum under ledning av kapellmästare Dmitri Slobodeniouk. Musikfestspelen ordnas den 26 juni till 3 juli. Som kompositörstema har Slobodeniouk valt den tyska romantikern Johannes Brahms och wienklassicismens representant Joseph Haydn. Både äldre klassiskt och nykomponerad musik samt irländsk folkmusik och jazz utlovas. Uleåborg Symfoniorkester uppträder på musikfestspelens öppningskonsert.



Festivalen
Peace & Love

ordnas i Borlänge, Sverige, den 26-30 juni. Förutom underhållande artister som The Ark, Backyard Babies, Bo Kaspers Orkester, Hanoi Rocks, Weeping Willows och Veronica Maggio, för att bara nämna några, fylls festivalen av intressanta temadagar. Temat för i år är Revolution och temadagarna består av bland annat föreläsningar, workshops och seminarier. ”En buddhistisk ståuppare, en nöjesarrangör och transvestit, en iman och en kvinnlig präst möts i debatt under ledning av en moderator som är före detta värsting och katolik.”
Så intressant låter det på festivalens hemsida www.peaceandlove.nu. Festivalpassen för hela helgen och biljetterna för fredag-lördag är slutsålda men endagsbiljetter finns ännu att köpa.